Zabudnite na zdravotníctvo alebo školstvo. Utečenecká kríza je hlavnou témou predvolebnej rétoriky Smeru

    0
    Robert Fico (Autor: SITA)
    Utečenecká kríza zatienila na slovenskej politickej scéne ostatné problémy, ktoré trápia Slovákov často viac ako príchod hŕstky migrantov na naše územie. Na víkendovej programovej konferencii v Banskej Bystrici premiér Robert Fico označil utečeneckú krízu za riziko, ak Smer nebude po voľbách vo vláde.

    Otázka bezpečnosti?

    Podľa Smeru bude cieľom spolupráce s prípadným koaličným partnerom práve otázka bezpečnosti, lebo tá je podľa šéfa kampane Smeru a ministra kultúry Mareka Maďariča nadradená nad ostatnými predvolebnými plánmi. „Ak bude Európska únia v ohrození, ak budeme zavalení migrantmi, ak tu budú riziká teroristických útokov, tak všetko ostatné, ekonomika, sociálne veci, jednoducho nebude možné realizovať,“ cituje denník SME z Maďaričovho vyhlásenia. 
     
    Názory podobného razenia ako Smer má v otázke utečencov Slovenská národná strana (SNS), ktorá je preto možným budúcim koaličným partnerom súčasnej vládnej strany. Spoločnú reč pri odmietaní povinných kvót na prijímanie utečencov nachádza Smer so stranou Most-Híd, ktorá nepovažuje kvóty za dobré riešenie. 

    Na žalobe trvá 

    Premiér Fico trvá na tom, že ak bude jeho strana vo vláde aj po marcových voľbách, tak Slovensko neupustí od žaloby, ktorú vláda podala v Bruseli proti povinným kvótam. Smer predstavil konkrétne tézy svojho volebného programu až 21 dní pred voľbami, teda minulý víkend. Do vtedy bolo k dispozícii len päť viet, ktoré nevypovedali veľa o programovom vyhlásení vládnej strany. 
     
    V roku 2010 boli plány Smeru známe už dva mesiace pred voľbami, ale tento rok meškanie premiér odôvodnil tým, že jeho strana čakala na daňové prognózy, nové údaje o výkone ekonomiky a stave nezamestnanosti. „Programová činnosť strany predsa nie je závislá od ekonomických údajov. Vnímam to ako komunikačnú udalosť, kde chceli opäť rozvíriť utečeneckú krízu, ktorá je už v úzadí,“ uviedol politológ Grigorij Mesežnikov pre denník SME. 
     
    Celý článok si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -