Zabudnite na akademikov. Väčšina migrantov sú mladí muži bez kvalifikácie, ukazujú realitu nemecké úrady

    0
    Demonštrácia proti imigrantom (Autor: SITA)
    Najnovšia správa hovorí jasne. Až dve tretiny migrantov, ktorí vlani prišli do Nemecka, sú mladí muži mladší ako 33 rokov. To by bolo podľa niektorých obhajcov migrácie posilnenie pracovnej sily. Zo spomínaného dokumentu nemeckého Federálneho úradu pre migráciu a utečencov (BAMF) sa dá vyčítať, že ide zväčša o migrantov s minimálnymi alebo žiadnymi pracovnými skúsenosťami. 
     
    Na základe údajov zozbieraných od žiadateľov o azyl v Nemecku zostavil BAMF správu, ktorá ponúka bližší pohľad na zloženie migrantov prichádzajúcich do krajiny s úmyslom v nej zostať. Z dokumentu ďalej vyplýva, že najviac mužov do 33 rokov prichádza žiadať v Nemecku o azyl z Pakistanu a Afganistanu, kde je relatívny pokoj. Sýrčania sú až treťou najpočetnejšou skupinou týchto migrantov. 
     
    Správa nemeckého BAMF uvádza, že len malé percento vlaňajších migrantov patrí do skupiny ľudí nad 52 rokov. Prevažne sú to mladší ľudia, ktorí všeobecne pochádzajú najmä z Afganistanu, Eritrey, Pakistanu, Iraku a, samozrejme, aj z vojnou zmietanej Sýrie. 

    Bez pracovných skúseností a vzdelania

    Analýza nemeckého Federálneho úradu pre migráciu a utečencov (BAMF) pokrýva aj vzdelanostnú úroveň azylantov. Z údajov vyplýva, že 18 % žiadateľov o azyl má univerzitné vzdelanie a každý piaty vychodil strednú školu. Tretina má aspoň ukončený druhý stupeň, 22 % azylantov má len prvostupňové vzdelanie a 7 % ich je úplne bez vzdelania. 
     
    Nižšia vzdelanostná úroveň prevláda medzi ľuďmi z Afganistanu, Eritrey a Pakistanu. Podobne sú na tom aj migranti z krajín západného Balkánu. Lepšie sú na tom azylanti zo Sýrie, z ktorých má vysokú školu 27 % ľudí. V tomto smere vedú migranti z Iránu, z ktorých má univerzitu ukončenú 35 %. 
     
    Nová štúdia úradníkov nemeckého BAMF má slúžiť aj na to, aby vláda mohla lepšie pochopiť a integrovať veľké množstvo utečencov, ktorí už sú v Nemecku. V tomto smere však musia úrady brať do úvahy práve kvalifikáciu a úroveň pracovných skúseností. 
     
    Nemecké pravicové hnutia na čele so stranou AfD (Alternative für Deutschland) trvajú na tom, že títo ľudia neprispejú k rozvoju tamojšej spoločnosti. Ešte vlani v októbri nemecký Federálny úrad pre migráciu a utečencov uviedol, že až 81 % žiadateľov o azyl bolo v tom čase bez formálnej kvalifikácie. V tomto roku očakávajú úrady príchod ďalších 400-tisíc utečencov, o ktorých sa bude musieť nemecký sociálny systém postarať. Do roku 2020 chce vláda Angely Merkelovej vyčleniť na starostlivosť o utečencov viac ako 90 miliárd eur
     
    Plány vlády nenechávajú Nemcov chladných a rastie popularita antiimigračných hnutí, akým je napríklad AfD. Od vlaňajška sa už takmer pravidelne opakujú protesty odporcov Merkelovej azylovej politiky v uliciach nemeckých miest. Výnimkou však nie sú ani demonštrácie zástancov „otvorených dverí“, ktorí stoja na druhej strane barikády. 
     
    VIDEO Protesty odporcov aj zástancov migrácie v Berlíne
    Zdroj: YouTube/ Ruptly TV
    - Reklama -