Zabudnite na Ukrajinu a Grécko. Rizikovou krajinou pre EÚ sa môže stať Poľsko

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    Redaktor Eric Frey z rakúskeho portálu Der Standard poznamenáva, že vyvíjajúca sa situácia v Poľsku môže byť pre EÚ rizikovejšia ako incidenty v Grécku či Ukrajine.

    „V nedávnych poľských voľbách prišla k moci strana Právo a Spravodlivosť, ktorá nerešpektuje ani základné hodnoty EÚ, ani demokratické princípy. Nasleduje tradície poľského fašizmu z obdobia medzi prvou a druhou svetovou vojnou, a pokladá za svoj hlavný cieľ ochranu zvláštnych poľských hodnôt pred vnútornými a vonkajšími nepriateľmi,” píše Frey v texte.

    Prispievateľ do rakúskeho periodika pripomína, že Kaczyński nebol nikdy liberálom a dosť často sa prikláňa k nepodloženým teóriám, ktoré zaváňajú konšpiráciami. Leteckú nehodu z roku 2010, počas ktorej zomrel Kaczyńského brat, podľa jeho názoru zapríčinili ruské tajné služby. Práve tieto reakčné názory sa môžu stať riskantnými pre poľskú ekonomiku.

    „Výmenný kurz zlotého padne rovnako ako kurzy akcií na Varšavskej burze, zahraničné investície sa skončia. Kaczyński však v tom zbadá iba dôkaz teórie sprisahania zahraničia a finančných trhov proti nemu a jeho krajine,” tvrdí autor komentáru.

    - Reklama -