Zabudnite na Švajčiarsko, Bahamy či Kajmanské ostrovy. Najväčší daňový raj je najnovšie tam, kde by ste to rozhodne nečakali

    0
    Ilustračné foto: americký dolár (Autor: SITA)

    Najnovším daňovým rajom sa v novom roku stalo Reno v americkom štáte Nevada. O tom, ako sa tí najbohatší na svete môžu vyhnúť plateniu daní presunom svojho kapitálu do USA, prehovoril ešte vlani na jeseň Andrew Penney, generálny riaditeľ spoločnosti Rothschild & Co. Jeho odkaz pre globálnych finančníkov bol jasný: „Môžete pomôcť svojim klientom presunúť ich bohatstvo do Spojených štátov bez zdanenia a skryté pred ich vládami.“

    Vodu kážu, víno pijú

    Spojené štáty patrili v uplynulých rokoch k najhlasnejším kritikom takzvaných daňových rajov a nepáčilo sa im, že si tí najbohatší Američania schovávajú svoje milióny v cudzine. Dnes je však, zdá sa, všetko inak a zo Spojených štátov sa stáva líder, čo sa týka zdaňovania a utajovania bankových informácií o bohatých zahraničných klientoch. Podarilo sa to vďaka tomu, že USA odmietli nové celosvetové štandardy.

    Washington sa v roku 2014 nepridal k medzinárodnej bankovej politike Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorá požadovala od krajín sprísnenie dohľadu nad vyberaním daní a súčasťou dohody bolo aj zverejňovanie informácií o bankových účtoch. Čas na to pridať sa k dohode mali USA do konca minulého roka, ale nič také sa nestalo.

    Spomedzi členských krajín OECD sa k prísnejšej medzinárodnej bankovej politike nepridali len Bahrajn, Nauru, Vanuatu a už spomínané Spojené štáty. Ešte v roku 2010 pritom USA zaviedli zákon známy pod skratkou FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), ktorý nariaďuje americkým finančným spoločnostiam odkryť účty amerických občanov v zahraničí a nahlásiť ich daňovým úradom. Za porušenie tohto zákona hrozia vysoké pokuty.

    Výhodný biznis

    Tým, že sa postavili na odpor a nepridali sa ku krajinám OECD, ktoré prijali prísnejšie bankové pravidlá, vytvorili USA prostredie pre mimoriadne výnosný biznis. Zo Spojených štátov sa totiž stalo miesto, kde si môžu boháči z celého sveta schovať svoje peniaze bez toho, aby sa museli báť, že ich vlády prídu na to, koľko toho v skutočnosti vlastnia.

    Takýto podnet naštartoval všetkých svetových bankárov a finančné inštitúcie sa predbiehajú v tom, ktorá presunie obrovské sumy napríklad zo Švajčiarska či z Bahám do niektorého z amerických štátov. Jedným z nich je napríklad Nevada, kde v meste Reno spoločnosť Rothschild & Co založila nový daňový raj pre boháčov zo zahraničia.

    Rothschild & Co je stáročia fungujúca európska finančná inštitúcia, ktorá patrí rodine Rothschildovcov. Nadácie tejto firmy v nevadskom Rene lákajú zahraničných superboháčov, aby presunuli svoje financie z krajín, ktoré sa pridali k prísnejším pravidlám OECD, do Spojených štátov, v ktorých stále platia výnimky z medzinárodných bankových pravidiel.

    Postup USA sa v tomto prípade nepáči ani Európskej únii, ale americké ministerstvo financií tvrdí, že nemá dôvod sa ospravedlňovať za to, že sa nepridalo ku krajinám OECD, ktoré sa delia o bankové informácie o svojich občanoch. „USA sú lídrom v boji proti medzinárodnému vyhýbaniu sa platbe daní pomocou offshorových spoločností,“ uviedol hovorca amerického rezortu financií Ryan Daniels pre portál Bloomberg.com. Podľa ministerstva nie je nutné nič meniť, lebo iniciatíva OECD je postavená na americkom zákone FATCA z roku 2010.

    Ironické až perverzné…

    „Aké ironické – vlastne, aké perverzné – že USA, ktoré boli také pokrytecké v odsudzovaní švajčiarskych bánk, sa samy stali bankovým tajnostkárom,“ napísal Peter A. Cotorceanu, právnik spoločnosti Anaford AG z Zürichu. Väčšina boháčov totiž rýchlo presunula svoje peniaze do USA, aby sa vyhla novým prísnejším pravidlám OECD. „Počujete ten zvuk vysávania? To je zvuk peňazí valiacich sa do USA,“ dodal Cotorceanu.

    - Reklama -