Zabudnite na IS. Skutočnou hrozbou je niekto iný. Sú pekne potichu a čakajú na svoju chvíľu. Prezradila popredná analytička

    0
    Video Islamského štátu. (Autor: repro foto youtube)

    Jennifer Cafarellová je poprednou analytičkou pôsobiacou v Inštitúte štúdie vojny vo Washingtone D. C. Analytička sa vo svojich prácach zameriava hlavne na občiansku vojnu v Sýrii a na opozičné strany, ktoré sú do nej zapojené. Caffarellová sa v najnovšej štúdii pre stanicu CNN vyjadrila na adresu militantov z IS. Údajne podľa jej slov sa im prikladá väčší význam z hľadiska ohrozenia svetovej a americkej bezpečnosti, ako to je v skutočnosti. Skupina, ktorá sa podceňuje a je často zatieňovaná „slávou“ Islamského štátu, je odnož al-Káidy al-Nusra.

    Analytička poznamenáva, že IS je výborným zdrojom a námetom pre palcové titulky v médiách a vie byť naozaj bezohľadným nepriateľom. No oproti al-Káide si svoje kroky patrične nerozložia na časovú os a nenaplánujú. Podľa Caffarellovej hrá táto „konkurenčná“ teroristická skupina tzv. dlhú hru. Ich pobočka al-Nusra narozdiel od IS buduje pozitívne vzťahy s miestnymi obyvateľmi a snaží sa ich „preorientovať“ na ich stranu. Tiež postupne a potichu buduje svoje konexie a pomaly zväčšuje územie svojho pôsobenia. Je to oveľa tichšia (oproti IS) a účinnejšia cesta v boji proti USA.

    Jedným z najväčších faktorov úspešnosti „pobočky“ al-Káidy v Sýrii je udržiavanie pevných vzťahov s civilistami a opozičnými skupinami bojujúcimi proti vláde Baššára Asada. Týmto spôsobom sa snaží dostať do úzadia ovládnutia sýrskej spoločnosti. Táto skupina sa snaží vytvoriť akúsi provizórnu verejnú správu zahŕňajúcu súdy či sociálne služby. Tieto spôsoby chce využiť na transformáciu náboženského videnia opozičných strán a zvyšku populácie. 

    - Reklama -