Zabudli ste na klamstvá Blaira o chemických zbraniach v Iraku? Ak nepôjdeme cestou faktov a dialógu, rútime sa do katastrofy, varuje Čaplovič

    0
    Dušan Čaplovič (Autor: TASR)

    Slovensko povolá svojho veľvyslanca v Rusku domov na konzultácie. Oznámil to vo štvrtok minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). Podľa jeho slov ide o vážny diplomatický akt, ktorý sa za 25 rokov nevyužil.

    „Za 25 rokov sme ešte nikdy nepovolali nášho veľvyslanca v Moskve na konzultácie domov,“ vysvetlil Lajčák s tým, že takéto opatrenie sa neprijíma na úrovni ministerstva zahraničných vecí, ale na politickej úrovni. Podľa šéfa rezortu zahraničia zatiaľ nie je rozhodnuté, na aký čas opustí veľvyslanec Peter Priputen Moskvu. „To si vyhodnotíme. V tejto chvíli je to na neobmedzený čas,“ zdôraznil.

    Doteraz sa 19 krajín Európskej únie rozhodlo vypovedať ruských diplomatov alebo deklarovalo, že to urobí, deväť krajín Únie zatiaľ takýto krok neurobilo, respektíve oznámili, že takýto krok robiť nebudú.

    „Ten proces pokračuje, ja sa dnes (vo štvrtok) popoludní stretávam s riaditeľom SIS v tejto záležitosti, aby ma informoval o ich poznatkoch. Proces je otvorený a budeme konať ďalej, respektíve sme pripravení konať ďalej po vyhodnotení relevantných informácií,“ povedal Lajčák. „Nemáme časový horizont ani si nemyslím, že by sme si ho mali dávať, toto nie sú preteky. Vo všeobecnosti tu treba konať s chladnou hlavou a pocitom zodpovednosti voči štátu,“ doplnil Lajčák. Viac sme o tom písali TU.

    Danko: Maximálny možný krok

    Povolanie slovenského veľvyslanca z Moskvy domov na konzultácie je vzhľadom na stav informácií k prípadu otrávenia bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry pre predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) maximálny možný krok.

    Danko povedal, že požiadal britského veľvyslanca, aby jeho krajina vo väčšom rozsahu sprístupnila všetky informácie, ktoré budú jasne deklarovať zodpovednosť Ruska za útok.

    Zároveň pripomenul, že aj zhruba desať ďalších krajín EÚ sa ešte nerozhodlo, ako konať. „Samozrejme, že ten diplomatický tlak je prirodzený, ale chcel by som, aby si naši partneri v EÚ ctili jednu zásadnú vec. A to, že my nie sme nesvojprávny štát, že nie sme guberniou a nikto z ústavných činiteľov SR nemusí poslúchať žiadneho iného predstaviteľa žiadneho iného štátu. My sme sa svojej svojprávnosti nevzdali,“ zdôraznil šéf slovenského parlamentu.

    Zároveň sa ohradil voči útokom niektorých politikov a požiadal o pochopenie toho, že „nedisponujeme informáciami, ktoré by nás utvrdili v tom, že je treba konať inak, ako koná ministerstvo zahraničných vecí”. Viac TU.

    Čaplovič: Zabudli ste na klamstvá Blaira o chemických zbraniach v Iraku?

    Bývalý minister školstva a súčasný poslanec Smeru Dušan Čaplovič súhlasí so zdržanlivým postojom Slovenska. „Už ste zabudli na klamstvá Tonyho Blaira o chemických zbraniach v Iraku v minulom desaťročí? Už ste zabudli na klamstvá mnohých britských politikov, Teresy Mayovej a Borisa Johnsona, v súvislosti s brexitom, ako klamali svojich obyvateľov o dôsledkoch tohto rozhodnutia? A teraz mám nezištne veriť o ruskej stope pri otrávení Novičokom bývalého plukovníka ruskej spravodajskej služby GRU Sergeja Skripaľa, ktorý kedysi pôsobil ako agent britskej spravodajskej služby MI6, a jeho dcéry Júlie? Nie, nie, nie. Pri žalobe treba počúvať aj obhajobu alebo budeme súdiť ako v časoch diktatúr a totalít? Veriť len jednej pravde a ako stádo kývať hlavami a prijímať vraj solidárne opatrenia?“ pýta sa na sociálnej sieti Facebook Čaplovič.

    Ak nepôjdeme cestou faktov a dialógu, rútime sa do katastrofy

    Poslanec pripomína slová bývalého riaditeľa izraelskej spravodajskej služby Nativ Jakova Kedmiho, ktorý spochybnil britské tvrdenie, že za útokom nervovou látkou na bývalého plukovníka ruskej spravodajskej služby GRU Sergeja Skripaľa v meste Salisbury je Moskva.

    „Podľa Kedmiho sa veľmi zriedkavo  používajú prostriedky, podľa ktorých možno určiť vykonávateľov. Látka, použitá podľa domnienky Britov, nie je na tento účel vhodná. Podľa izraelského spravodajského experta v odpovedi na výzvu Londýna Izrael jasne uviedol, že sa nebude zaoberať dohadmi. Bolo vyjadrené odsúdenie samotného faktu otravy (ale nebolo odsúdené Rusko), pričom Izrael na rozdiel od amerických a európskych spojencov kategoricky odmietol spomenúť Rusko ako vinníka. Izrael nevidí zo strany Londýna dostatočné dôkazy o účasti Moskvy,“ dodáva smerák.

    „Preto súhlasím so zdržanlivým postojom a krokmi tých štátov, vrátane SR, ktoré odmietajú bezhlavo pritakávať a žiadajú pre svoje rozhodnutie nie dohady, pravdepodobnosti, ale jasné fakty. Lebo ak nepôjdeme cestou nesporných overiteľných faktov, ďalej dialógu, otázok a odpovedí, tak sa rútime do katastrofy, a to nielen do novej studenej vojny, ale ešte k horšiemu po čom túžia zúriví ideologickí a vojenskí bojovníci, jastrabovia na oboch stranách konfliktu a vytláčajú na okraj osobnosti dialógu, racionálneho sporu, ktorí predovšetkým odmietajú v sporoch nenávisť,“ uzavrel Dušan Čaplovič.

    - Reklama -