Zábojník zostra: EÚ je plná džihádistov. A budúci pionieri, z ktorých budú onedlho samovražední atentátnici, sem prúdia ako študenti na zahraničné stáže

    0
    Juraj Zábojník, bezpečnostný expert (Autor: archív JZ)

    “Spôsobili ho nepochopiteľné rozhodnutia niektorých politikov z vyspelých krajín EÚ, ktoré boli až zarážajúce a dnes môžeme otvorene skonštatovať, že červík je v jablku. Európska únia je plná džihádistov a budúci pionieri, z ktorých sa stanú onedlho samovražední atentátnici, sem prúdia ako študenti na zahraničné stáže,” vyjadril svoj názor Zábojník.

    “Preto baviť sa dnes o nejakých zvýšených bezpečnostných opatreniach, a čo prinesú, je irelevantné. Na modeloch útokov vo Veľkej Británii, v Nemecku, Francúzsku, Belgicku, alebo ako bol posledný v Španielsku, sme mali možnosť vidieť, že bezpečnostné zložky pri tomto zákernom štýle prevedenia hrajú druhé husle. I keď musím skonštatovať, že španielske bezpečnostné zložky bravúrne zvládli identifikáciu a zadržanie útočníkov, odhalenie celej projekcie a prípravy útoku, no nezvládli zabrániť útoku a v tom je ten celý problém, s ktorým bude Európa ešte dlho zápasiť. Prostredie je jednoducho neprehľadné a tie tisíce potenciálnych útočníkov nie je možné mať pod plnou kontrolou. Je nutné zmeniť legislatívu týkajúcu sa podozrivých ľudí a konať,” zdôraznil analytik.

    Na Slovensku platí od 14.00 h dnešného dňa zvýšený II. stupeň teroristického ohrozenia. Znamená to, že spáchanie teroristického trestného činu na území Slovenska je síce málo pravdepodobné, ale nie je to možné vylúčiť. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval prezident Policajného zboru Tibor Gašpar. 

    „Nie sú tie informácie tak relevantné smerom k Slovenskej republike, aby som mohol povedať, že nám bezprostredne hrozí nejaké nebezpečenstvo,“ povedal Gašpar.

    Policajný prezident však pripomenul, že v najbližšom období je na Slovensku plánovaných viacero kultúrnych, športových a spoločenských podujatí, na ktorých sa očakáva prítomnosť veľkého počtu osôb. Konkrétne spomenul výročie Slovenského národného povstania, Deň ústavy SR, ale napríklad aj letecké dni.

    „Máme pred sebou obdobie, kedy sme si povedali, že musíme byť ostražitejší nad rámec bežného výkonu služby a bežných opatrení,“ uviedol Gašpar aj vzhľadom na situáciu v Európe a posledné teroristické útoky vo viacerých krajinách.

    - Reklama -