Zabili ho islamisti. Teraz ma nakročené ku svätorečeniu. Pápež urobil zásadný krok

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

    František novinárom v nedeľu povedal, že povolil zhromažďovanie výpovedí svedkov s cieľom zistiť, či je oprávnené začať proces blahorečenia. Vatikán zvyčajne vyžaduje čakať päť rokov na začatie takéhoto skúmania. Pápež však uviedol, že ho schválil už teraz, pretože svedkovia by mohli zomrieť alebo časom zabudnúť, informuje agentúra AP.

    Hamela zabili 26. júla v jeho kostole v meste Saint-Étienne-du-Rouvray v Normandii. Policajti útočníkov zastrelili a k činu sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát. František v septembri vyzdvihol Hamela ako mučeníka a vyzval všetkých, aby preukázali rovnakú odvahu ako tento 85-ročný kňaz. Súčasne odsúdil vraždenie v mene Boha ako “satanské”.

    V súlade so zložitým procesom svätorečenia v katolíckej cirkvi môžu byť ľudia, zabití z nenávisti k svojej viere, vyhlásení za mučeníkov a blahorečení aj bez toho, aby im bol pripísaný zázrak na ich príhovor.

    Vatikán však musí vykonať úplné vyšetrovanie, aby stanovil, či Hamelovu smrť možno posúdiť ako mučeníctvo. Na vyhlásenie za svätého je už potrebný zázrak.


     

    - Reklama -