Zabijem teba aj otca. Staral som sa o mladého Babiša ako o brata, prehovoril Protopopov

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Protopopov v rozhovore opísal, ako zrejme u Babiša juniora prepukla jeho schizofrénia. Malo k tomu dôjsť v júni 2015, keď ho následne prevzala do starostlivosti jeho žena Dita, psychiatrička. „Pán Babiš st. potom manželku požiadal, či by mu so synom nepomohla a nenašla mu nejakého opatrovníka. Tak som si povedal, že to skúsim, vtedy som vôbec nevedel, či to zvládnem. Nie je to nič jednoduché,“ poznamenal Protopopov.

    Podľa svojich slov poskytoval Andrejovi mladšiemu podporu a dohliadal na neho. „Išlo o to, aby som ráno Andyho vytiahol z postele, išiel s ním k lekárovi alebo na úrad a zamestnal ho cez deň. Robil som prácu, povedzme, asistenta. Prvé štyri mesiace som tú prácu robil z vlastného presvedčenia. Do Agrofertu som nastúpil na pozíciu vodiča až od januára 2016,“ podotkol Protopopov.

    Svoj vzťah k Andrejovi Babišovi mladšiemu opisuje ako vzťah k nevlastnému bratovi. „Schizofrénia, ktorou trpí, je strašná. Išli sme na raňajky a do práce. V nej napríklad odviezol obálku na určité miesto alebo dostal nejakú inú úlohu. Potom sme išli na obed, zase do práce a večer, dajme tomu, na vodnú fajku. Andy si na ňu totiž dosť potrpel, zašiel si na ňu aj dvakrát pokojne aj na tri hodiny. Snažil som sa s ním chodiť na prechádzky, bedminton, bicyklovať, lyžovať… Jednoducho niečo fyzicky robiť, ale vždy bolo strašne ťažké ho na niečo presvedčiť. Potom som ho odviezol večer domov,“ uviedol muž, ktorý na neho dohliadal. Podľa neho Babiš junior o svojej chorobe nevie.

    Následne Protopopov hovoril o cestách na Ukrajinu a do Ruska. Podľa vlastných slov chcel len Andreja mladšieho odviezť z pekla, ktoré sa rozpútalo pre kauzu Čapí hnízdo. Na Kryme sa potom podľa jeho slov Andrej junior zoznámil s mladou ženou, a tak s ňou zostal sám, keď sa Protopopov vrátil do Česka. Potom opísal peripetie, aké nasledovali pri cestovaní, a tiež to, kedy videl Andreja juniora naposledy. Predtým spolu ešte vyrazili do Krivého Rogu, kam sa vrátila mladá žena, ktorá na Kryme len pracovala. „Andy za ňou strašne chcel ísť a ja som mu hovoril: Počuj, kamarát, Krivoj Rog, to nie je zasľúbená krajina, ale Mordor – väznice, banské šachty, feťáci. Ale nie, nedal si povedať, chcel tam ísť. Tak sme vzali auto a išli,“ dodal.

    Mrzí ho, že teraz sa Babiš junior vyjadril v tom zmysle, že z neho má strach. „Dva a pol roka som mu venoval svoj čas a stálo ma to veľa nervov. Ale nehnevám sa na neho, pretože viem, že je chorý. Ikskrát som si vypočul, že zabije mňa, že zabije otca, že zabije seba. Som teraz v situácii, keď sme ja a moja rodina vláčení po médiách, je príšerná. Ale Andymu to nemám za zlé, pretože viem, že tá choroba je desivá,“ povedal Protopopov v závere rozhovoru.

    Rozhovor nájdete na webe Novinky.cz.

    autor: vef

    - Reklama -