Zabíjal som, prečo by som to tajil, hovorí prezident

    0
    Rodrigo Duterte (Autor: TASR)
    Rodrigo Duterte sa stal filipínskym prezidentom okrem iného aj vďaka sľubu, že krajinu zbaví dílerov drog, a to veľmi nekompromisnou cestou. Vyzval na ich zastrelenie. Trebárs aj bez súdu.
     
    Zatiaľ padlo tejto čistke za obeť viac ako 3 000 ľudí.
     
    Policajtom odkázal, aby nepoľavovali v úsilí vyčistiť Filipíny od dílerov drog. Pohrozil strážcom zákona, že môžu sami zomrieť, ak ho neuposlúchnu. Mohol by ich vraj zabiť osobne.
     
    Človeka zastrelil už skôr. Keď bol starostom mesta Davao, podľa vlastných slov hliadkoval v uliciach a zastrelil ľudí podozrivých zo spáchania kriminálnych činov.
     
    Celý článok nájdete TU.
     
    Naozaj neviem, koľko mojich guliek skončilo v ich útrobách. Ale stalo sa to. Nemôžem to poprieť,“ zaznelo z úst filipínskeho prezidenta.
     
    Podľa denníka Los Angeles Times, ktorý sa odvoláva na ďalšie zdroje, prezident Duterte svoj čin rozhodne neľutuje.
     
    Výroky a činy prezidenta znepokojujú doteraz najvýznamnejšieho spojenca Filipín, Spojené štáty. Tie sa vo štvrtok rozhodli pozastaviť ďalšiu ekonomickú pomoc ostrovnému štátu.
     
    Hovorca Bieleho domu Josh Earnest konštatoval, že poznámky prezidenta Duterteho sú veľmi znepokojujúce, a pripomenul, že sa filipínska vláda v minulosti sama zaviazala k tomu, že uchová právny štát, kde má každý človek obžalovaný z trestnej činnosti právo na riadny súdny proces.
     
    - Reklama -