Za zlý názor vám môžu odseknúť ruku a nohu. Ale inak je islam za demokraciu, obhajoval sa v debate šéf českých moslimov

    0
    Europoslanec Jiří Pospíšil a predseda Ústredia moslimských obcí M. H. Alrawi (Autor: Daniela Černá)

    “Nemožno povedať, že by sme boli xenofóbnější voči cudzincom než ostatní,” konštatoval na začiatok v úvodnom prejave publicista a komentátor Roman Joch, ktorý toto tvrdenie opieral o skutočnosť, že percento cudzincov, ktorí žijú v Českej republike, je v súlade s celoeurópskym priemerom. Ďalej zdôraznil, že pri utečeneckej kríze je rozhodujúca imigračná politika konkrétnych štátov. “Každá spoločnosť si môže nastaviť vlastné pravidlá a kritériá pre prijímanie najbližších občanov,” doplnil Joch. Od imigrácie potom odlíšil azyl, ktorého poskytovanie vníma ako prejav našich hodnôt. “Čo sa vlastne deje? Že mnohí migranti majú právo na azyl, pretože im v krajinách ich pôvodu hrozí smrť. Ak je však motívom útek pred smrťou, musia spĺňať podmienky azylového konania, v prvej bezpečnej krajine požiadať o azyl a počkať,” doplnil.

    Pospíšil: Kvóty znižujú dôveryhodnosť európskej integrácie

    Ďalším z hostí bol bývalý minister spravodlivosti a teraz europoslanec Jiří Pospíšil. “Vidím situáciu rovnako ako Roman Joch, lebo každá spoločnosť má možnosť zvoliť si mieru otvorenosti,” povedal Pospíšil s tým, že sa mu nepáči osočovanie Českej republiky pre údajnú xenofóbiu spoločnosti. Uviedol, že presadzovanie kvót môže znižovať dôveryhodnosť európskej integrácie. Ďalším hosťom bol Muneeba Hassan Alrawi, predseda Ústredia moslimských obcí, ktorý sa v reakcii na výzvu moderátora venoval vysvetleniu podstaty islamu a jeho kompatibilite s európskymi hodnotami: “Islam a migrácia? Podľa mňa to príliš nesúvisí,” začal svoj príhovor Alrawi. “Boh stvoril nás a všetko okolo nás, a všetko vo vesmíre a vie, čo je pre nás najlepšie,” doplnil s tým, že toto sa premieta do života každého moslima.

    Alrawi: “Islam vyžaduje demokraciu a chce, aby každý povedal svoj názor.”

    Islam podľa Alrawiho zahŕňa všetko, teda celý život moslima: “Ako sa má pozerať sám na seba, medzinárodné vzťahy, sociálnu sféru, prácu. To vychádza z toho, že stvoriteľ všetkého a všetkých vytvoril tento návod a to je najlepšie pre každého,” vysvetlil Alrawi s tým, že ide aj o vzťah moslima k samotnému Bohu. “Islam vyžaduje demokraciu a chce, aby každý povedal svoj názor,” dodal. “Mám právo na svoju identitu. Môžem vám priať k narodeninám, ale rum si s vami nedám. To je tá moja identita,” upozornil s tým, že v súžití nevidí žiadny problém. “Zastávam názor, že moje deti majú chodiť do normálnych českých škôl a nie do moslimských škôl, pretože by sa odlúčili od spoločnosti a nemali by kamarátov,” dodal.

    Riadi sa časť komunity právom šaría? A čo ukrižovanie a odseknutie hlavy mečom?

    Nemyslíte si, že ste jeden z milióna? Zaznela prvá otázka smerovaná na Alrawiho. “Ak nie ste, prečo neurobíte vyhlásenie, že sa dištancujete od tých šialencov a psychopatov?” Zaznelo z publika. Predseda Ústredia moslimských obcí publikum uistil, že takéto vyhlásenia už urobili mnohokrát. “Jedna vec je vzťah k teroristickým organizáciám; v Saudskej Arábii bol odsúdený na trest smrti mladík za účasť na nejakej manifestácii odseknutím hlavy mečom a ukrižovaním. Toto rešpektujete? Dodržiava časť komunity právo šaría?” pýtal sa potom europoslanec Alrawiho. “Žiadny štát dnes nedodržiava islamské právo úplne. Je to dynastia a nie je tam sloboda,” reagoval Alrawi. Ďalej spomenul, že v Saudskej Arábii je napriek tomu veľké percento ľudí, ktorí sú spokojní so súčasným systémom. “V Emirátoch bolo uväznených veľa osôb, pretože mali iné názory, boli zbavení občianstva,” poznamenal.

    Sťali princeznú a anglického občana. Čo vy na to?

    Z publika potom zaznel tento zaujímavý názor: “Keď som prišiel do Kuvajtu, tak som šokovaný pozeral, ako v Saudskej Arábii v priamom prenose sťali princeznú a anglického občana, lebo sa do seba zamilovali. Sťatie na verejnom priestranstve. Je možné oddeliť islamské zákony od náboženstva? Ako je to s rovnosťou?” Z publika potom zaznel aj názor: “Čítala som Korán – a pokiaľ s vami niekto nesúhlasí, tak mu môžete odseknúť pravú ruku a ľavú nohu.” Túto tézu predseda Ústredia moslimských obcí rázne odmietol. “Nehovorte mi, že to tam nie je!” vrátila sa dáma po chvíli k téme. “Je to otázka, ako s tým naložiť. Môže byť trest, ale otázka je, či sa praktizuje a za čo,” vysvetľoval Alrawi. “V Amerike je trest smrti a to, o čom vy hovoríte, je proti tým, ktorí šíria najväčšie zlo v spoločnosti,” dodal. “Podľa nášho poňatia je určený pre tých, ktorí šíria skazu, ale neviem, že by sa niekde uskutočnil,” spresnil.

    Alrawi: “Je to veľká bolesť moslimského sveta, že tam nie je demokracia.”

    Debata potom bola o tom, či je možné, aby si ľudia z moslimských krajín zvykli na to, že postavenie ženy nie je v Európe podradné. Zazneli aj názory, že moslimovia žijú v rozvrátených diktatúrach, kde neexistuje demokracia a v tejto súvislosti sa potom môžu ťažko integrovať. “Česi tiež prešli z nedemokratického režimu do demokracie a tiež neboli až takí šokovaní. Z tých moslimských krajín, možno až na Indonéziu, Malajziu alebo svojím spôsobom Turecko, kde je demokracia, nikde inde asi nie. Máte pravdu. To nie je obraz islamu,” uviedol Alrawi.

    “Moslimský svet zaspal minimálne 200 rokov. Už od Osmanskej ríše to bolo zlé,” zhodnotil a kritizoval neslobodné voľby a nastolenie vojenských režimov. “Je to veľká bolesť moslimského sveta, že tam nie je demokracia. Demokracia je dobrá vec,” konštatoval. Vyjadril sa tiež k nadradenosti mužov nad ženami. “V islame sme nenašli niečo, čo by hovorilo, že žena je niečo menej. Prečo by si moja sestra napríklad zaslúžila byť menejcenná? V realite to existuje, ale nepochádza to z islamu,” dodal.

    Joch: Nevidím autoritu, ktorá oddelí správny islam od teroristickej interpretácie

    Islam je podľa Alrawiho úplne kompatibilný so životom napríklad v Českej republike a moslimovia musia dodržiavať zákony, ktoré platia v danej krajine. K tomu publicista Joch dodal: “Nevidím v islame autoritu, ktorá povie: ,Toto je správna interpretácia islamu a toto je teroristická interpretácia'.” Joch potom uviedol, že debata o tom, čo je a čo nie je správny výklad islamu, bude ešte dlho pretrvávať. “Čo urobiť pre to, aby radikálna interpretácia bola v rámci islamu potlačená?” Europoslanec Pospíšil upozornil na spor medzi šiítmi a sunnitmi. “Šiíti a sunniti, to je niečo ako katolíci a protestanti,” reagoval Alrawi. Diskusia sa uskutočnila pod záštitou FF Univerzity Karlovej na Fakulte humanitných štúdií v Prahe.

    Autorka: Daniela Černá

    - Reklama -