Za vlnou utečencov je organizovaný zločin, tvrdí bloger

    0
    Utečenci pri stretoch s políciou (Autor: SITA)

    Veľa sa hovorí o tom, ako ľudia trpia po ceste, aj o tom, ako veľmi potrebujú pomoc, ale už menej sa vie o tom, ako sa skutočne dostávajú do Európy a čo všetko na nich na ťažkej ceste čaká. Podľa blogu Romana Lamla na stránkach SME.sk je masový príliv utečencov výrazne výsledkom kriminálnych aktivít. „Ide do veľkej miery o aktivity organizovaného zločinu a práve tento aspekt problému nie je v centre pozornosti,“ píše bloger.

    Migráciu chcú štáty väčšinou riešiť systémovo a na túto tému aj vedú siahodlhé diskusie, ktoré však podľa Lamla nikam nevedú. „Ukazuje sa, že dlhodobo deklarovaný boj proti organizovanému zločinu nie je výrazne úspešný, skôr naopak. Finančný profit, ktorý je esenciou existencie organizovaného zločinu, sa nedarí efektívne eliminovať. Na jednej strane sa prijímajú opatrenia na kontrolu finančných tokov, pričom sa súčasne tolerujú daňové raje, bankové tajomstvo, netransparentné finančné fondy ,a ďalšie nástroje, ktoré umožňujú prakticky nekontrolovane narábať s finančnými prostriedkami,“ píše.

    Problémy sú v konfliktoch

    Laml vo svojom blogu uvažuje aj o príčinách vzniku emigrantskej vlny, ktorá zasiahla v tomto roku naplno Európu. „Samozrejme, že podmienky vzniku emigrantskej vlny spočívajú v problematických oblastiach Sýrie, Líbye, Iraku, Afganistanu a ďalších krajín, samozrejme, že osudy ľudí v týchto oblastiach sú tragické a majú právo hľadať bezpečné útočisko, ale bez organizovanej logistickej podpory by utečenecká vlna v takom rozsahu nebola možná,“ dodáva na záver Roman Laml.

    - Reklama -