Za útokmi na Paríž vraj nestojí IS, ale Rusko. A lietadlo si tiež zostrelili sami. Medzinárodní dobrovoľníci predkladajú tieto argumenty…

    0
    V Paríži zomrelo pri teroristických útokoch viac ako 129 ľudí. Celé mesto truchlí (Autor: Jan Rychetský)

    Vo svojej analýze napríklad uviedla, že rukopis pádu lietadla Airbus A321 nie je typický pre terorizmus. „Našiel sa ideálne nastavený časovač a naopak, žiadne stopy po výbušnine. Vyzerá to na prácu dobre vyškolených vojenských inžinierov,“ podotkla. Ďalším z dôvodov môže byť podľa jej slov rozširovanie Suezského prieplavu, ktoré by umožnilo tranzit supertankerov.

    „Ak by Egypt toto rozšírenie zvládol, cena ropy pre Európu by raz a navždy klesla. Teroristický útok na území Egypta namierený proti turistom nadlho zlikvidoval cestovný ruch, ktorý generoval polovicu národného príjmu tejto krajiny. Môže byť azda v tejto chvíli reč o financovaní tak mimoriadne nákladných projektov?“ opýtala sa špekulatívne Dornová.

    Zároveň sa pozastavila nad chabou obrannou reakciou najvyšších ruských činiteľov, ktorá podľa nej nezodpovedala rozsahu tragédie.

    A čo sa týka teroristických útokov v Paríži, Dornová sa napríklad domnieva, že útok umožňuje ruskej vláde, aby sa predvádzala na predmete osobnej dôležitosti – účasti na sýrskom konflikte a na boji proti svetovému terorizmu.

    „Podľa svedkov mali teroristi svetlú farbu pleti, pôsobili civilizovane, hovorili dobre po francúzsky, nešlo im o vyjednávanie kvôli rukojemníkom, ale výlučne o zabitie čo najväčšieho počtu ľudí v sále, boli ozbrojení samopalmi Kalašnikov. Pre miestnych obyvateľov je to totiž nevýhodné,“ skonštatovala.

    „Aj v tomto prípade sa prihlásil k zodpovednosti IS, rovnako ako v prípade lietadla, opäť prostredníctvom anonymného odkazu, tentoraz však cez talianske médium. Ani tu nejde o štýl teroristov. Nie je to veľmi pôsobivé,“ uviedla ďalší z argumentov. Nepozdávalo sa jej ani rýchle vyjadrenie sústrasti zo strany ruskej vlády.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU

    Podľa redakcie si zaslúži pozornosť tiež vyjadrenie bývalého poslanca Ruskej federácie a dôverníka Vladimira Putina Sergeja Markova. Ten prezentoval svoje návrhy na riešenie situácie nasledovne: „1. Je potrebné bezodkladne posilniť bezpečnosť v Moskve. 2. Rusko, USA a Francúzsko musia spoločne rozdrviť IS v Sýrii, Iraku a Líbyi. 3. Je nutné čo najskôr zastaviť konflikt medzi Ruskom a Západom kvôli Ukrajine. Chuntu nahradiť úradníckou vládou, zmeniť ústavu, odstrániť neonacistov a usporiadať nové slobodné voľby. Kyjevská chunta je jednou z hlavných prekážok spoločného boja USA, EÚ a Ruska proti teroristom,“ napísal Markov v príspevku na Facebooku.

    - Reklama -