Za toto Mayová poriadne schytala. V mene etnickej rôznorodosti mení vládu

    0
    Theresa Mayová (Autor: TASR)
    Kabinet Theresy Mayovej má podľa oficiálneho zdôvodnenia „lepšie odrážať krajinu“, ktorú reprezentuje. Preto sa do vlády dostalo viac žien aj mužov, ktorí majú korene mimo Veľkej Británie. 
     
    Medzi tými, ktorí sa pridajú do Mayovej kabinetu, prvýkrát je napríklad poslanec Rishi Sunak, ktorý bude ministrom pre bývanie. Na rezort vzdelávania premiérka dosadila 50-ročného Nadhima Zahawiho. Nový minister školstva sa narodil v Bagdade a je kurdského pôvodu. Keď mal deväť rokov, utiekol spolu s rodičmi do Británie pred režimom Saddáma Husajna. 
     
    Do britskej vlády pribudne aj jedna ministerka. Lucy Frazerová bude úradovať na ministerstve spravodlivosti. Suella Fernandesová, líderka vplyvnej probrexitovej Európskej výskumnej skupiny,  sa pridá k vládnemu tímu, ktorý je zodpovedný za odchod Veľkej Británie z Európskej únie. To znamená, že Fernandesová bude sekundovať Davidovi Davisovi, ktorého premiérka menovala ministrom zodpovedným za brexit. 
     
    Napriek argumentu, že zmeny v kabinete boli v mene etnickej a genderovej rovnosti, sa Mayovej opatrenie stretlo s kritikou za to, že niektorí ľudia boli z jej vlády jednoducho vytlačení. 
     
    Poslanec Philip Davies patril k prvým kritikom zmien. „Toto určite nie je v nikoho prospech, keď povyšujete ľudí, ktorí nie sú na povýšenie pripravení, len na základe ich pohlavia alebo rasy,“ vyhlásil na margo výmien Davies. 
     
    Zdá sa však, že kritika sa britskej vlády a jej predsedníčky nijako nedotkla. „Táto vláda je o budovaní krajiny spôsobilej pre budúcnosť – takej, ktorá bude skutočne fungovať pre všetkých so silnejšou ekonomikou a spravodlivejšou spoločnosťou. Tieto zmeny nám v tom pomôžu tým, že prinesú čerstvé sily do vlády, posilní sa presadzovanie kľúčových politík v oblastiach ako bývanie, zdravotníctvo a sociálna starostlivosť a zabezpečí to, aby sa kabinet viac podobal na krajinu, ktorej slúži,“ cituje denník the Independent z oficiálnej reakcie britskej vlády. 
     
    Zaujímavá je skutočnosť, že zmeny v Mayovej vláde prišli krátko potom, keď vyšla analýza, podľa ktorej je teraz ministrami viac ľudí z privátnych škôl ako pred zmenami. Súkromné vzdelanie má momentálne viac ako tretina členov britskej vlády. V porovnaní s érou Davida Camerona je absolventov elitárskych privátnych škôl pomerne málo. Vláda zostavená v roku 2010 mala až 62 percent ministrov so súkromným vzdelaním a v roku 2015 to bola rovná polovica. 
     
    - Reklama -