Za tieto slová by ma už asi na Západe zavreli. Sexuológ Weiss rozprával bez obalu o homosexualite

    0
    Český sexuológ Petr Weiss (Autor: ReproFoto: YouTube)

    Pri diskusnom stole sa na tému homosexualita stretli sexuológ Petr Weiss a psychiater a niekdajší český minister zdravotníctva Ivan David. Hovorilo sa o súčasnom stave vedeckého výskumu v oblasti homosexuality a jej sociálnych implikáciách.

    Weiss na úvod relácie naznačil svoj názor na to, že treba znova a znova opakovať tie zistenia, ku ktorým odborníci dospeli. „Existuje totiž mnoho ľudí neustále opakujúcich názory, ktoré ja osobne už považujem za dávno prekonané,“ uviedol sexuológ.

    „V prvom rade by sme mali v tejto súvislosti hovoriť nie o homosexuálnej orientácii, ale o citovej orientácii. Možno by bolo vhodnejšie hovoriť o homoerotickom zameraní. Ide totiž o to, do koho sa človek zamiluje,“ dodal Weiss. „Dalo by sa povedať, že sex sídli medzi ušami, nie medzi nohami,“ doplnil svojho kolegu David.

    Reč bola aj o pokusoch o liečbu homosexuality, ktorých bezpredmetnosť Weiss objasnil tým, že „existuje veľký rozdiel medzi homosexuálnym správaním a homosexuálnou orientáciou – môžete homosexuálov prinútiť, aby sa správali heterosexuálne, ich orientáciu však nezmeníte“, povedal.

    Dodal tiež, že výskumov, ktoré skúmajú príčiny homosexuálnej orientácie u ľudí, je veľmi veľa. „Všetky však dokazujú to isté – homosexuálna orientácia sa nedá naučiť; je to záležitosť vrodená,“ zdôraznil. Za zbytočné tak označil aj početné návštevy rodičov v jeho ordinácii, ktorí prichádzajú s otázkami, kde urobili vo výchove chybu. „Majú pocit viny z toho, že sú to oni, kto je zodpovedný za homosexualitu svojich detí. To je, samozrejme, nezmysel,“ myslí si Weiss.

    David potom vyjadril svoju konsternáciu nad neustále prehlbujúcou sa politickou korektnosťou v debatách o homosexualite. „Myslím si, že je veľa ľudí, pre ktorých to už je za hranicou. Ide v podstate o ďalšiu formu pozitívnej diskriminácie,“ uviedol. Na druhej strane však priznal, že môže ísť aj o generačný problém. „Možno by sme sa takýmto veciam mali vedieť prispôsobiť, a keď to nedokážeme, tak asi patríme niekam inam.“

    Weiss zase označil tento trend za „pseudocieľ“ dosiahnuť rovnakosť ľudí. „Mňa na ženách najviac zaujíma, v čom sa odo mňa líšia, nie to, v čom sa podobáme. Myslím si, že za takéto vyhlásenie by ma už možno na Západe zavreli,“ vyhlásil hosť.

    autor: fib

    - Reklama -