Za štvrť roka prišiel o 9 miliárd dolárov. Takto pocítil spomalenie čínskej ekonomiky podnikateľ

    0
    Wang Jing v časoch svojej slávy s nikaragujským prezidentom Danielom Ortegom (Autor: SITA)

    Podľa štatistík agentúry Bloomberg prišiel čínsky veľkopodnikateľ Wang Jing o neuveriteľných 84 percent financií v rekordne krátkom čase. Ešte v júni mal totiž majetok v hodnote vyše 10 miliárd 200 miliónov dolárov a patril medzi dve stovky najbohatších ľudí na celom svete. Dnes sa hodnota jeho podnikateľskej siete pohybuje podľa odhadov na úrovni jednej miliardy 100 miliónov dolárov. 42-ročný Wang vlastní 35 percent verejne obchodovateľnej Xinwei Telecom Technology Group Co., ktorej akcie sa otriasli spoločne s čínskymi podielovými trhmi. Cena akcií pekinskej telekomunikačnej spoločnosti Xinwei tento rok klesla o 57 percent. Wang Jing vlastní akcie tejto spoločnosti v hodnote 2,4 miliardy dolárov, ktoré neboli započítané do jeho celkového majetku.

    Napriek obrovským stratám spôsobeným najväčším spomalením rastu  v 25-ročnej histórii čínskej ekonomiky, Wang nie je najstratovejším boháčom na svete. Jeho strata 9 miliárd dolárov je ešte nič v porovnaní s vyše 14 miliardami, o ktoré prišiel tento rok Carlos Slim. Pre mexického magnáta a investora to však nie je až taká citeľná strata ako pre Wanga, keďže Slimov majetok Bloomberg odhaduje na 58 miliárd 600 miliónov dolárov.

    Wang Jing mal v pláne investovať do dostavby plavebného kanála medzi Nikaraguou a Panamou, ale jeho tohtoročné straty mu tento zámer pravdepodobne na čas prekazia. Projekt má stáť dokopy 50 miliárd dolárov. „Zmena v príjmoch pána Wanga bude mať vplyv na to ako a či vôbec budeme môcť kanál dostavať,“ uviedli predstavitelia Nikaraguy na nedávnych rokovaniach. Začína byť totiž diskutabilné, či sa taký mamutí projekt oplatí dokončiť v čase, keď výkon čínskej ekonomiky tak veľmi poklesol.

    Podobne, ako do kanála medzi Panamou a Nikaraguou, chcel Wang investovať aj do výstavby hlbokomorského prístavu na Ukrajine, do ktorého chcel ešte v roku 2013 investovať 10 miliárd dolárov, ale po vypuknutí ukrajinskej krízy od týchto plánov upustil pre nestabilnú politickú situáciu v regióne.

    - Reklama -