Za šéfa nie, do dozornej rady áno. Beblavý Všeobecnú zdravotnú poisťovňu úplne nezavrhol

    0
    Miroslav Beblavý, poslanec NR SR (Autor: SITA)

    Nezaradený zákonodarca si myslí, že jednou z podmienok, ktorú musí spĺňať kandidát na členstvo v dozornej rade VšZP, je odvaha. Títo ľudia sa nesmú báť hovoriť verejne a mali by vedieť odolať tlakom okolia. Zároveň by mali disponovať ekonomicko – analytickými schopnosťami. „To znamená, v tej hore sena, Mount Evereste sena, vedieť, ako hľadať tie ihly, vedieť, na čo sa pýtať, čo žiadať, a potom s tým vedieť pracovať,“ dodal Beblavý. 

    Beblavý by bol ochotný ísť robiť do dozornej rady VšZP. Keďže v dozornej rade by ako poslanec pôsobil zadarmo, nikto by ho nemohol podozrievať z toho, že funkciu zobral pre peniaze.

    „A áno, je to možnosť, ako zabezpečiť, aby nový minister a nový manažment museli zásadne zmeniť podmienky v zdravotníctve na Slovensku,“ konštatoval opozičný poslanec. Opozícia podľa Beblavého za posledného pol roka ukázala, že ak je vôľa, dá sa zdravotníctvo kontrolovať aj bez toho, aby mali človeka v dozornej rade VšZP.

    „Vnímam to skôr ako test nového ministra a novej koalície, pretože, ak nebudú ochotní do tých dozorných rád dať ľudí, teraz nejde o to, či som to ja, ale tých ľudí, ktorí majú kombináciu odvahy a analyticko – ekonomických zručností, tak bude od začiatku jasné, že akékoľvek debaty o kontrole sú zbytočné,“ pripomenul Beblavý. 

    Manažment VšZP a veľkých nemocníc by opozičný poslanec obsadzoval určitou formou otvoreného výberu, rozhodujúcimi faktormi pri výbere by mala byť integrita, odbornosť a manažérske schopnosti.

    - Reklama -