Za predvianočným výpadkom energie na Ukrajine sú hackeri. Podarilo sa im odstaviť tri elektrárne

    0
    Ilustračné foto: Kyjev, Ukrajina (Autor: SITA)

    Zlyhanie troch veľkých elektrární na Ukrajine spôsobilo 23. decembra minulého roka výpadok prúdu pre takmer polovicu z necelého jeden a pol milióna obyvateľov Ivanofrankivskej oblasti. Za všetkým je škodlivý počítačový program známy medzi odborníkmi na IT ako BlackEnergy. Tento ničivý malware (počítačový program určený na vniknutie alebo poškodenie) dokáže na diaľku úplne znefunkčniť cieľové počítače.

    Nebezpečný program sa podľa odborníkov šíri pomocou dokumentov Microsoft Office. Hackeri jednoducho pošlú email spolu s prílohou, ktorá obsahuje spomínaný malware. To, že nemajú otvárať podozrivé prílohy mailov od neznámych odosielateľov, vedeli aj v ukrajinských elektrárňach Ivanofrankivskej oblasti, ale ani to nepomohlo. Hackeri totiž mohli v tomto prípade maily sfalšovať tak, že ich príjemca, ktorým boli elektrárne, ich považoval za informácie z ukrajinského parlamentu.

    Malware BlackEnergy dokáže v prípade inštalácie buď úplne odstaviť počítač, alebo vytvoriť aspoň „zadné vrátka“, ktoré umožnia hackerom na diaľku kontrolovať systém, ku ktorému je počítač pripojený. „Môžeme s vysokou dávkou pravdepodobnosti tvrdiť, že opísané nástroje spôsobili výpadok elektrickej energie v Ivanofrankivskej oblasti,“ uvádza skupina IT špecialistov na svojom blogu.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU

     

    - Reklama -