Za posledných desať dní ušlo z Mjanmarska 123-tisíc moslimov. V budhistickej krajine čelia perzekúciám

    0
    Rohingovia utekajú z Mjanmarska do Bangladéša. (Autor: TASR)

    Ešte v pondelok pritom UNHCR vydal správu o odhadovaných 87.000 utečencoch, ktorí z obavy pred násilnosťami prekročili hranice z Mjanmarska do Bangladéša.

    Hovorkyňa UNHCR Vivian Tanová dnes vysvetlila, že nové údaje o počte utečencov sú výsledkom presnejšieho sčítania ľudí v stálych utečeneckých táboroch i ďalších narýchlo vytvorených záchytných strediskách, ktoré urobili terénni humanitárni pracovníci.  

    Podľa Tanovej sú údaje o počte utečencov “veľmi znepokojujúce” a “stúpajú veľmi rýchlo”. Dodala, že tábory, už skôr vybudované pre Rohingov, prekročili svoje kapacity, takže tisíce ďalších ľudí si musia hľadať prístrešie inde.

    Násilie v Jakchainskom štáte v Mjanmarsku vypuklo ešte 25. augusta, keď povstaleckí bojovníci patriaci k menšine Rohingov zaútočili na zhruba 30 policajných staníc. Mjanmarská armáda následne pristúpila k protiútoku na povstalcov. Vzájomné strety si podľa jej údajov vyžiadali prinajmenšom 400 obetí na životoch, pochádzajúcich prevažne z radov povstalcov. Armáda, ako aj povstalci sa vzájomne obviňujú z používania brutality.

    Rohingovia čelia v prevažne budhistickom Mjanmarsku tvrdým perzekúciám, čo v dnes zverejnenej správe konštatovala aj mjanmarská nezávislá ľudskoprávna organizácia Burma Human Rights Network (BHRN). BHRN tvrdí, že toto prenasledovanie je podporované vládou, časťou budhistických mníchov v krajine, ako aj ultranacionalistickými občianskymi zoskupeniami.

    Jakchainský štát je najchudobnejšou oblasťou Mjanmarska a žije tam vyše milióna Rohingov.

    - Reklama -