Za krízou medzi Katarom a arabskými krajinami je hackerský útok Spojených arabských emirátov, tvrdí Washington Post

    0
    Panoráma metropoly Dauha, hlavného mesta štátu Katar (Autor: pixabay.com)

    Veľvyslanectvo SAE vo Washingtone v reakcii odmietlo túto správu Washington Postu ako falošnú a uviedlo, že SAE nezohrali žiadnu úlohu pri údajnom hackerskom čine, píše agentúra AP.

    Článok v americkom denníku cituje nemenované spravodajské zdroje USA, podľa ktorých vysokopostavení členovia vlády SAE diskutovali o pláne 23. mája. Na druhý deň sa na stránke katarskej tlačovej agentúry objavila správa, v ktorej katarský emir šejk Tamím ibn Hamad as-Sání ocenil Irán a uviedol, že Katar má dobré vzťahy s Izraelom. Agentúra rýchlo správu odstránila s odôvodnením, že ide o dielo hackerov. Avšak Saudská Arábia, SAE, Bahrajn a Egypt zablokovali katarské médiá a neskôr s touto malou krajinou prerušili diplomatické vzťahy.

    Pokračujúca kríza by mohla skomplikovať Američanmi vedený boj proti Islamskému štátu (IS), keďže všetci účastníci sporu sú spojencami USA a členmi koalície bojujúcej proti tejto džihádistickej organizácii. 

    Americký prezident Donald Trump sa postavil na stranu Saudskej Arábie a SAE a verejne podporil ich tvrdenie, že Dauha poskytuje pomoc islamským militantným skupinám a je destabilizačným prvkom v regióne. Minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson sa nedávno vrátil z diplomatickej cesty po krajinách Perzského zálivu, ale bez známky nejakého riešenia, dodáva AP.

     

    - Reklama -