Za komunistov boli veľmi efektívne systémy vzdelávania, hovorí Fico. Potom pripustil mocenský zásah a priznal, že chce znova vyhrať voľby

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)
    Premiér Fico je odhodlaný vyhrať budúce parlamentné voľby a verí, že budú v riadnom termíne, teda v roku 2020. Do európskych inštitúcií sa v prípade ukončenia politickej kariéry odísť nechystá. „Pokiaľ ide o Európu, nikdy ma táto téma nezaujímala. Dunaj v Bratislave je Dunaj v Bratislave. Ja tu chcem zostať,“ odpovedal na otázku, či sa neplánuje uchádzať o posty v európskych štruktúrach podobne ako napríklad Donald Tusk. 
     
    „Chcem vyhrať piate parlamentné voľby,“ vyhlásil suverénne Fico a dodal, že by veľmi rád zostal pôsobiť doma na Slovensku. 
     
    K schválenému sociálnemu balíčku predseda vlády uviedol, že je príkladom toho, ako vedia koaliční partneri v súčasnej vláde robiť kompromisy. „Ukázalo sa, že dohody, ktoré sme urobili ohľadne sociálneho balíka, tak platia,“ povedal Fico. Pripomenul pritom, že Most si presadil opatrenia pre dôchodcov, SNS 13. a 14. platy a Smer zase vyššie príplatky za prácu v noci či zákaz sociálneho dampingu. 
     
    „Keď sa darí štátu, je našou povinnosťou dať ľuďom viac,“ uviedol premiér. Trinásty a štrnásty plat pritom prisľúbil aj pre verejných a štátnych zamestnancov na základe návrhu poslanca Smeru Erika Tomáša. Samosprávy na toto opatrenie navrhované poslancom Erikom Tomášom (Smer-SD) majú podľa Fica dostatok prostriedkov. 

    Minimálna mzda a druhý sociálny balíček

    Minimálnu mzdu chce Fico aj naďalej zvyšovať a dúfa, že čoskoro bude na úrovni 60 percent  priemerného zárobku v národnom hospodárstve. „Je teda naším cieľom v horizonte niekoľkých rokov dôjsť k sume 600 eur,“ povedal k minimálnej mzde. 
     
    Premiér navyše chce, aby bol inštitút minimálnej mzdy chránený aj ústavou. „Rast minimálnej mzdy tlačí aj na rast ostatných miezd. A ja urobím všetko, aby bola zakotvená v ústave. Chceme ju takto chrániť a zvyšovať. Urobíme teda pokus zakotviť inštitút minimálnej mzdy ako takej v ústave,“ vyhlásil Fico. 
     
    Reč bola aj o druhom sociálnom balíčku, ktorého obsah by mohla vládna koalícia predstaviť už tradične na 1. mája. Premiér by chcel do ďalšieho sociálneho balíčka presadiť prudké zvýšenie minimálnej mzdy, zvýšenie platov zamestnancov v štátnej a verejnej správe v rokoch 2019 a 2020, pomoc dôchodcom a zníženie DPH na plienky, sunar či detskú výživu. 

    Školstvo a VÚC 

    Premiér sa venoval aj téme školstva, kde si kritiku aj vážne varovanie odniesli samosprávy. „Mali by sme hovoriť o tom, akú chybu sme urobili pri zriaďovaní VÚC, pretože si štát nenechal kontrolné mechanizmy, a preto nemôžu ovplyvniť rozhodnutia samospráv,“ povedal Fico. Dodal, že študenti stredných odborných škôl, ktoré sú v kompetencii vyšších územných celkov (VÚC), študujú veci, o ktoré nie je záujem. 
     
    „Kto potrebuje vyštudovaného organizátora voľného času? Poctivé remeslo nie je síce spojené s titulom, ale so zručnosťami, ktoré tento štát potrebuje,“ uviedol premiér. Vyššie územné celky vyzval, aby začali prispôsobovať stredné odborné školstvo potrebám pracovného trhu, lebo v opačnom prípade vyzve koaličných partnerov na mocenský zásah a centralizovanie stredného odborného školstva. 
     
    „Buď VÚC zmenia samy štruktúru vzdelávania, alebo príde štát a mocensky rozhodne a podľa mňa je čas, aby štát mocensky zasiahol,“ varoval Fico. 
     
    Premiér spomenul aj duálny systém vzdelávania a dodal, že iba 2 percentá stredných odborných škôl spolupracujú so zamestnávateľmi na takej úrovni, že ich absolventi absolvujú v podnikoch špecializovanú prax a sú po skončení rovno zamestnaní. Cestou, ako zatraktívniť takéto štúdium, sú podľa Fica napríklad štipendiá. 
     
    „My niekedy vymýšľame teplú vodu a hanbíme sa povedať, že do roku ´89 tu boli veľmi efektívne systémy vzdelávania. Ak niečo fungovalo, tak to treba prebrať,“ uviedol predseda vlády k duálnemu spôsobu vzdelávania, pri ktorom študenti zo školy nastupujú rovno do praxe vo firmách, kde sa učili počas štúdia. 
     
    „Urobme z gymnázií niečo luxusné, aby tam chodili len študenti s najlepším prospechom. Na druhej strane, zatraktívnime stredné odborné vzdelávanie,“ vyhlásil. Premiér upozornil, že 63 percent študentov, ktorí vyjdú zo stredných škôl, má kvalifikáciu, ktorú tento štát nepotrebuje. „Ak s tým VÚC ako zriaďovatelia stredných škôl niečo neurobia, ak nezmenia štruktúru vzdelávania, príde štát a urobí mocenské rozhodnutie,“ varoval Fico v závere svojho vystúpenia v nedeľnej relácii. 
     
    Celý program si môžete pozrieť TU
     
    - Reklama -