Za holandským “NIE” Ukrajine je ruská propaganda, ohromila známa americká novinárka

    0
    Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: SITA)

    Pred niekoľkými dňami sa konalo v Holandsku referendum o možnom prehĺbení spolupráce Európskej únie s Ukrajinou. Hoci sa hlasovania zúčastnila len asi tretina oprávnených voličov, referendum je podľa holandských zákonov platné. Nadpolovičná väčšina hlasujúcich povedala hlbšej spolupráci s Ukrajinou “NIE”. Nejde síce o právne záväzný akt, ale vláda si ho zrejme nemôže dovoliť prehliadnuť.

    Niektorí ľudia v Európe si uvedomujú, akú úlohu hrá na Západe ruská propaganda. Napríklad nemecká kancelárka Angela Merkelová už bezpečnostné zložky štátu požiadala, aby preverili ruskú stopu v internetových médiách. Podľa Applebaumovej navyše nie je tajomstvom, že francúzska radikálna politička Marine Le Penová financuje svoju politiku z ruských peňazí. Podobne to vraj bude aj v iných krajinách. Aj v Holandsku.

    Holanďania odmietli dohodu, za ktorú boli Ukrajinci v roku 2014 ochotní aj umierať. A umierali. Podľa novinárky je to zmluva plná technických informácií rozpísaných na mnohých stránkach. Asi málokto z hlasujúcich aj tých, ktorí sa rozhodli k referendu neísť, tento text čítal. Applebaumová pripomína, že podobnú dohodu má EÚ s Jordánskom alebo s Čile. Krajnej pravici a krajnej ľavici ale nešlo o samotnú dohodu, ale o zúčtovanie so stredovou liberálnou vládou. A radikáli zvíťazili.

    “Je ťažké povedať, koľko ľudí ovplyvnili ruské dezinformácie, ale v posledných rokoch ich v Holandsku kolovalo veľa. V posledných mesiacoch sa všetko ešte zintenzívnilo. Dezinformácie slúžili neistote u občanov a na varovanie pred neexistujúcou ukrajinskou hrozbou. Veľa materiálov použitých v kampani za odmietnutie dohody vrátane titulkov a dokonca aj fotografií prevzali z ruského kanála Russia Today a Sputnik, čo sú webové stránky šíriace ruskú propagandu.

    Prieskum ukázal, že viac ako päťdesiat percent tých, ktorí hlasovali proti dohode s Ukrajinou, verí, že je Ukrajina skorumpovaná, 19 percent hlasujúcich verí, že je Ukrajina zodpovedná za katastrofu letu MH17, kde zomrelo mnoho holandských občanov. Až 34 percent ľudí uverilo, že dohoda garantuje Ukrajine budúce členstvo v EÚ. Podľa Applebaumovej sú druhé dva body absolútne nezmyselné.

    Holandská vláda sa síce nezapojila do kampane, ale urobila chybu, lebo podľa všetkého dotovala skupinu ochrancov zvierat a protijadrových aktivistov, ktorí však vystupovali proti Ukrajine. Radikáli tak síce obviňujú Ukrajincov z podvádzania, ale v skutočnosti podvádzajú sami.

    Celý komentár v angličtine nájdete TU..

    - Reklama -