Za Ficovej vlády vzrastú živnostníkom odvody o 504 eur ročne. Tvrdí Frešo

    0
    Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo (Autor: SITA)

    No ani štát k nim nie je milosrdný. Ako inak sa dá vnímať fakt, že od roku 2012 do roku 2016 im minimálne odvody vzrastú o 42 eur? Práve preto musíme zmeniť výpočet minimálnych odvodov v prospech živnostníkov,“ povedal Pavol Frešo.

    Frešo upozornil, že v roku 2012 boli minimálne odvody živnostníkov, bez dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti, vo výške 160,24 eura. Každoročným zvyšovaním dosiahnu v roku 2016 výšku 202,26 eura. To znamená, že narastú o vyše 26 percent. Len pre porovnanie, priemerná mzda na Slovensku podľa ekonomických odhadov vzrastie od roku 2012 do roku 2016 len o niečo viac ako osem percent. Na budúci rok teda živnostník na minimálnych odvodoch zaplatí štátu o 504 eur viac, než zaplatil v roku 2012.

    Živnostníci sa podľa Freša navyše nemôžu spoliehať na mnohé výhody, ktoré majú zamestnanci. „Nemajú nárok na platenú dovolenku, nemajú nárok na podporu v nezamestnanosti, ak ochorejú a zaplatia odvody čo i len o deň neskôr, nedostanú nemocenské a navyše im hrozí pokuta. Je preto povinnosťou štátu, aby im nezvyšoval bremeno, ale práve naopak, vytváral vhodné a efektívne podmienky na prácu,“ zdôraznil. SDKÚ-DS navrhuje výpočet minimálnych odvodov nastaviť podľa skutočného aktuálneho hospodárskeho výsledku živnostníkov, ale aj podľa reálnych makroekonomických ukazovateľov – ako je to napríklad pri výpočte rastu dôchodkov.

    - Reklama -