ŽILINA: Obidva protesty bez incidentov, po hodine sa rozišli

    0
    Protestujúci dav proti imigrantom v Bratislave (Autor: Marek Kravjar)

    Prívrženci Mariána Kotlebu ohlásili verejné zhromaždenie proti imigrantom, islamu a Európskej únii v súlade so zákonom o zhromažďovacom práve. Na Hlinkovom námestí sa ich zišlo približne tristo. Viacero žilinských inštitúcií či zoskupení reagovalo spoločnou kontra akciou- “protestom proti zhromažďovaniu kotlebovcov“.

    Na Mariánskom námestí sa pristavilo tiež takmer tristo ľudí, zaspievať im prišlo aj niekoľko umelcov z trenčianskeho festivalu Pohoda. „Išlo o pokojnú formu stretnutia a najmä o vyjadrenie nesúhlasu so xenofóbnymi a rasistickými názormi. Po udalostiach z nedávneho podobného protestu v Bratislave sme nechceli, aby sa niečo podobné udialo v našom meste. Chceli sme ich vysmiať a tiež im ukázať, že náckov v Žiline nechceme a nebudeme tolerovať. Že nás je dosť, normálnych a slušných ľudí,“ uviedol v mene organizátorov kontra akcie Marek Adamov z kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie.

    Okrem kultúrneho centra a mestského divadla sa na organizácii kontra akcie podieľala aj neformálna platforma Žilina bez náckov, zoskupenie Žilinskí nezávislí poslanci a tiež Mesto Žilina. Ako agentúru SITA informoval hovorca žilinskej polície Radko Moravčík, polícia počas zhromaždení nezistila ohrozenie života, zdravia, majetku ani narušenie verejného poriadku a po ukončení zhromaždení sa ich účastníci pokojne rozišli. Policajti počas zhromaždení predviedli jednu osobu v súvislosti s podozrením z priestupku proti občianskemu spolunažívaniu.


     

    - Reklama -