Z vašich manželiek urobíme konkubíny a z detí našich otrokov. Levy z Islamského štátu vraj už tasia meče. Rusko bije na poplach

    0
    Ilustračná fotografia - ISIS (Autor: ReproFoto: youtube)

    Publikovanie podobných videí nie je v prípade Islamského štátu nič neobvyklé a patrí k bežným „prezentačným“ nástrojom džihádistov. Niekedy sú tieto videá úsmevné, ako napríklad to, v ktorom sa malý chlapec vyhráža americkému prezidentovi Obamovi, že mu odsekne hlavu, inokedy divákom pri sledovaní videa tuhne krv v žilách. Povedzme v prípade, že vyhrážky adresuje napr. britský občan známy pod prezývkou „Džihádista John“, ktorý už v minulosti popravil britských a amerických novinárov. Jeden z najnovších počinov „mediálneho oddelenia“ ISIS je však prvýkrát určený Rusku. V dvadsaťsekundovom spote sa mihajú obrázky po zuby ozbrojených bojovníkov zahalených do klasických čiernych masiek.

    Video si môžete pozrieť TU

    Hlavný odkaz zaznieva práve na pozadí „tklivého“ islamského spevu, ktorý sa nazýva našíd. „Levy arabského národa sa prebudili a tasili svoje meče. Z vašich manželiek urobíme konkubíny a z detí našich otrokov. Vaše zbrane a zariadenia vám nepomôžu. V žiadnom prípade vás nezachránia pred tým, aby ste sa všetci stali našimi otrokmi,“ vyhrážajú sa radikáli Rusom. Z najnovšieho videa je podľa denníka Daily Mail zrejmé, že bolo vytvorené ISIS. Na jednom zo záberov sa totiž objavuje upálenie jordánskeho pilota z februára tohto roku.

    Nevedno, kedy bolo video vyrobené. V každom prípade však prichádza vo chvíli, keď Asadovi vojaci podporovaní Ruskom oslavujú prvý veľký úspech, pretože sa im podarilo dobyť letisko pri veľkom a strategicky dôležitom meste Aleppo. Podľa posledných správ sa sýrskym jednotkám podarilo tiež eliminovať desiatky radikálov. Rusko odštartovalo svoje letecké údery pred šiestimi týždňami a predovšetkým Spojené štáty a Veľká Británia poukazovali na to, že bombardovalo hlavne pozície umiernenej sýrskej opozície. Aktuálne zverejnené video však nasvedčuje tomu, že Rusi zrejme spôsobili nepríjemné straty aj samotným džihádistom.

    - Reklama -