Z tohto už Fica porazí. Dvestotisíc ďalších utečencov chce EÚ priviezť a prerozdeliť

    0
    Utečenci ubytovaní v azylovom dome v Gabčíkove. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Plán na rozsiahle premiestnenie utečencov sa chápe ako protislužba za prípadnú dohodu s Tureckom. Brusel dúfa, že takto dlhodobého kandidáta na členstvo v únii presvedčí, aby hral väčšiu úlohu v úsilí zastaviť prílev utečencov do Európy, napísal FT.
     
    Únijní predstaviteia budú podľa FT zohľadňovať odporúčania Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktorý EÚ vyzval na premiestnenie približne 200-tisíc utečencov priamo z krajín mimo EÚ, ako sú Turecko či Libanon. O konečnom počte sa podľa činiteľov ešte nerozhodlo. Dohoda z tohtoročného leta počíta s prerozdelením 20-tisíc utečencov, konštatoval FT.
     
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová v nedeľu prisľúbila ústupky Turecku výmenou za to, že pohyb migrantov na svojom území čo najviac obmedzí. Počas návštevy v Ankare sľúbila, že sa Berlín zasadí o urýchlenie procedúr v udeľovaní víz tureckým občanom a tiež rozhovorov o vstupe do EÚ. Šéfka nemeckej vlády tiež vyjadrila nádej, že Turecko po predčasných novembrových voľbách vyvinie úsilie na zmierenie so separatistickými Kurdmi, s ktorými turecká armáda vedie ozbrojený konflikt.
     
    - Reklama -