Z tohto sú naštvaní už aj voliči Smeru. Čo môže stranu zabrzdiť a ohroziť jej zisk?

    0
    Líder strany Smer-SD a premiér Robert Fico (Autor: SITA)

    Kauza predraženého CT, teta Anka či hromadné výpovede sestier. Aj na jedného voliča je už toho dosť. A práve pomery v zdravotníctve sú tým faktorom, ktorý môže znížiť šance terajšej vládnej strany na vytvorenie vlády bez koaličného partnera po budúcoročných marcových parlamentných voľbách, informuje denník SME.

    Radšej nepôjdu voliť

    Z prieskumu agentúry Focus pre denník SME vyplýva, že až nadpolovičná väčšina respondentov, teda 54 percent, považuje riešenie káuz v zdravotníctve za nedostatočné. Týka sa to však aj samotných voličov Smeru, z ktorých 26 percent si myslí, že Smer sa s kauzami vyrovnal zle, a podobný počet to považuje za najväčší problém vlády. Pribúdajúce kauzy môžu skutočne demotivovať voličov, myslí si Martin Slosiarik z Focusu. Neznamená to však, že voliči Smeru prejdú k inej strane. Radšej nepôjdu voliť. Hoci to podľa neho neznamená nejakú dramatickejšiu zmenu, nárast to môže zabrzdiť a Smer tak nemusí vládnuť sám.

    Ani tieto fakty však neznamenajú to, že by to na väčšinu voličov malo mať negatívny vplyv. Dôvodom je totiž nedostatočná alternatíva ľavice. „Nemajú koho voliť, nemajú dôveryhodnú alternatívu,“ cituje SME analytika Tomáša Szalaya zo Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku. Podľa neho frustrácia ľudí vyplýva z toho, čo vidia na vlastné oči a prežívajú na vlastnej koži. Tým je súčasný stav v zdravotníctve, ako dlhé čakanie či chátrajúce nemocnice. Finančné machinácie tomu ešte pridávajú, no napriek tomu len 14 percent voličov Smeru kauzy aj reálne znechutili.

    Čo chcú ľudia počuť

    Výhodou strany Smer, okrem utečeneckej rétoriky, je teda aj to, strana je jedinou významnou, ktorá oslovuje ľavicu. Dôvodom, prečo sa Smer stále drží tak vysoko, je podľa Szalaya aj to, že hovorí to, čo chcú ľudia počuť. „Všetko zadarmo, bez ziskov, služba občanom, to je to, čo chcú počuť a veria, že Smer to raz splní,“ upozorňuje Szalay.

    Základňa je najmä v starších voličoch, stredná generácia je trochu kritickejšia. Dôvodom môžu byť aj ich vyššie nároky, pričom dôchodcovia ich majú podľa Slosiarika z Focusu o čosi nižšie. Výraznejšie straty Smeru však neočakáva, pokles o jedno až dve percentá je však podľa neho možný.
     

     

    - Reklama -