Z nemeckého denníka prišla správa, ktorá určite nepotešila Porošenka. Týka sa východu Ukrajiny

    0
    Proruská demonštrácia v Donbase (Autor: SITA)

    Do rúk nemeckého denníka Bild sa dostal dokument s názvom „Medziministerská komisia na ustanovenie humanitárnej pomoci pre postihnuté územia na juhovýchode Doneckej a Luhanskej oblasti“, ktorý je datovaný na 23. októbra 2015. A z neho vyplýva, že celá oblasť „separatistickej časti“ Ukrajiny je pod ruskou správou.

    Správa sa zmieňuje o šiestich pracovných skupinách, ktoré sa zaoberajú oblasťami od humanitárnych záležitostí cez finančné a daňové zákony až po obnovu priemyslu či obchod s energiami. A s celým regiónom nakladajú ako so súčasťou zvrchovaného ruského teritória.

    „Námestníci piatich ministerstiev Ruskej federácie šéfovali relevantným skupinám naprieč oddeleniami; tajná služba FSB potom spravovala každú jednotlivú skupinu,“ píše Bild. Správa dokonca následne uvádza štyri mená vysokopostavených agentov FSB.

    Správa ďalej spomína niekoľko hlavných mien, medzi ktorými je podpredseda ruskej vlády Dmitrij Kozak, námestník ministra pre ekonomický rozvoj Sergej Nazarov či námestník ministra financií Leonid Gornin. Spolu s nimi sa na východe Ukrajiny angažuje aj ukrajinský oligarcha Rinat Achmetov. Na druhej strane sa na ich rokovaniach nezúčastnil ani jediný člen „takzvanej separatistickej vlády Luhanskej a Doneckej oblasti“, tí len dostávajú informácie o výsledkoch schôdzí.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU


    Tejto tieňovej vláde predsedá Sergej Nazarov, ktorý sa už predtým v Luhanskej a Doneckej oblasti venoval svojmu uhoľnému biznisu a udržiava úzku spoluprácu s Dmitrijom Kozakom, podpredsedom ruskej vlády a blízkym priateľom Vladimira Putina.

    Zo súčasnej situácie s prihliadnutím na zverejnenú správu potom vyplýva, že všetku štátnickú zodpovednosť za východnú Ukrajinu prevzala ruská vláda, ktorá má zrejme na svedomí aj rozšírenie rubľa ako tamojšieho platidla a má s regiónom dlhodobé plány.

    „Spravodajské zdroje potvrdili Bildu, že to naozaj vyzerá, ako keby mala Moskva kompletne pod kontrolou celý ukrajinský región.“ Z neho sa stal „ruský satelit“.

    „Rusko plánuje permanentnú stabilizáciu politickej, spoločenskej a ekonomickej situácie na Donbase pod svojou kontrolou. To z Donbasu vytvorí bábkový štát Ruskej federácie, ktorého budúcnosť bude určovať exkluzívne Moskva.“ To je zároveň dôkazom toho, že minské dohody sú vopred odsúdené na neúspech a všetky snahy o to, dosiahnuť demokratické voľby, nepadnú na úrodnú pôdu, pretože aj keby k nim nakoniec došlo, zvolení predstavitelia nebudú tými, kto drží v rukách opraty.

    autor: spa

    - Reklama -