Z kostolov vyhodili oltáre, zložili kríže… Kvôli utečencom

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    V meste Oberhausen nechali nemeckí protestanti zo svojho kostola odstrániť významné symboly, ako sú oltáre a kazateľnice, aby sa tu moslimskí migranti z Blízkeho východu a Afriky cítili „ako doma“. Pastor Joachim Deterding to vysvetlil tak, že len chce, aby päťdesiat utečencov ubytovaných v tejto oblasti cítilo, že sú tunajšou komunitou vítaní. „Predtým, ako sa tu budú utečenci pohybovať, odvezieme preč sedadlá, oltár aj kazateľnicu,“ vyhlásil Deterding pre médiá. Okrem týchto úprav samotného kostola nainštalujú práčky, aby si utečenci mohli prať svoju bielizeň.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Farnosť navyše plánuje poskytovať všetkým päťdesiatim utečencom jedlo zadarmo. Hovorca radnice v Oberhausene Reiner Suhr oznámil, že všetky tieto aktivity smerujúce k pomoci utečencom robia ľudia z láskavosti a dobrej vôle. „Farnosť to ponúkla mestu a my to veľmi radi prijímame,“ uviedol Suhr. K podobnému kroku sa rozhodli podľa Christian Today tiež predstavitelia cirkvi v Štokholme. Na začiatku októbra vyzvala tunajšia lesbická biskupka Eva Brunneová kostoly vo svojej diecéze, aby odstránili všetky krucifixy, pretože len tak sa vraj môžu stať kostoly trochu príťažlivejšie pre moslimských veriacich. „Je dôležité, aby mali naše sestry a bratia miesto, kde sa budú modliť. Takto ukážeme našu pohostinnosť a toleranciu. A to bez ohľadu na vieru,“ dodala.

    K podobnému „milosrdenstvu“ sa odhodlala aj ortodoxná cirkev na gréckom ostrove Lesbos, ktorá premenila časť svojich svätostánkov na provizórne prístrešie a nemocnice pre utečencov. „Ešte aj kňaz a jeho manželka sa ponáhľali s šálkou horúceho čaju, aby sa mohli skrehnutí utečenci zohriať,“ poznamenala tamojšia dobrovoľníčka Helena Zahosová pre denník The Pappas Post.

    - Reklama -