Z kauzy VatiLeaks vyjde beztrestne len jeden z novinárov. Štvorica obvinených skončí v base

    0
    Ilustračné foto: Vatikán (Autor: SITA)
    Jedinou osobou, ktorej sa požiadavka väzenského trestu netýka, je novinár Emiliano Fittipaldi, voči ktorému obžaloba nezhromaždila dostatok dôkazov. 
     
    Pre jeho kolegu Gianluigiho Nuzziho, spoluautora knihy opierajúcej sa o obsah spomínaných dokumentov, žiadajú prokurátori na záver procesu 12 mesiacov väzenia. 
     
    Nuzzi a Fittipaldi minulý rok vydali knihy založené na dokumentoch, ktoré podľa vatikánskych predstaviteľov dostali od troch ostávajúcich obžalovaných. Konkrétne išlo o dvoch členov medzičasom zrušenej komisie, ktorú pápež František vytvoril, aby mu radila v otázkach ekonomických a úradných reforiem, a to vatikánskeho preláta, španielskeho monsignora Ángela Lucia Valleja Baldu a vydatej konzultantky pre komunikáciu s verejnosťou Francescu Chaouquiovú, ako aj ich asistenta Nicolu Maia.

    Surreálne požiadavky

    Pre Maia žiada žaloba 13 mesiacov väzenia, pre Valleja Baldu 37 mesiacov za mrežami a pre Francescu Chaouquiovú 45 mesiacov väzenia, informovala tlačová agentúra APA.
     
    Žena, ktorá označila požiadavku žalobcov v jej prípade za „surreálnu“, sa dnes v súdnej sieni objavila s trojtýždňovým synom a na margo procesu uviedla, že to bola cesta utrpenia.
     
    Po dnešnom záverečnom slove žalobcov sa v utorok očakáva posledné vystúpenie obhajoby. S vynesením rozsudku sa ráta v stredu alebo najneskôr vo štvrtok.
     
    - Reklama -