Z eskalácie napätia medzi Saudskou Arábiou a Iránom chytajú západní experti hrôzu. Vieme viac

    0
    Pohreb v Iráne, ilustračné foto (Autor: SITA)

    Podľa stáleho spravodajcu stanice BBC Jonathana Marcusa je úplné prerušenie vzťahov ťažký kaliber. „Znamená vypovedanie všetkých diplomatov danej krajiny a stiahnutie vlastného personálu, to všetko do štyridsiatich ôsmich hodín,“ povedal s tým, že neprítomnosť zástupcov daného štátu v konkurenčnej krajine komplikuje zmierlivé riešenie najrôznejších sporov a incidentov. Zvyšuje sa podľa neho aj pravdepodobnosť ďalšieho vyhrotenia napätia.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU

    Spory medzi Saudskou Arábiou a Iránom sú dlhodobé, a to predovšetkým v súvislosti s vplyvom v regióne. Hlavným ohniskom otvoreného stretu boli doteraz Sýria či Jemen. Súčasný rozkol oslabuje vyhliadky na mier v oboch oblastiach.

    „A navyše hrozia ešte ďalšie dôsledky – v Iráne sa totiž majú vo februári konať parlamentné voľby, od ktorých si doteraz väčšina pozorovateľov sľubovala posilnenie umierneného tábora. V USA aj v Iráne sa okrem toho mali postupne implementovať záväzky z dohody o budúcnosti iránskeho jadrového programu, čo mohlo Irán otvoriť ešte viac,“ poznamenáva server.

    - Reklama -