Z domova v Sýrii utiekla len s tým, čo sa zmestilo do príručnej batožiny a na rodnom Slovensku začala znova od nuly

    0

    Prežila 25 rokov v arabských krajinách spolu so svojím manželom, podnikateľom rusko-arabského pôvodu. Zo Sýrie, kde našla domov, ju však s rodinou vyhnala vojna, a preto sa vrátila na Slovensko, kde začala nový život. Keď opúšťala spolu so štyrmi deťmi Sýriu, mohla si so sebou vziať len to, čo sa zmestilo do príručnej batožiny. Vzala si 25 kilogramov z celého života, ktorý za sebou zanechala a vrátila sa naspäť na rodné Slovensko. Jana Kamnaksh v rozhovore pre slovenský portál Zenyvmeste.sk povedala aj to, aký je rozdiel medzi Slovenskom a Sýriou.

    Na začiatky v Sýrii spomína Jana Kamnaksh pozitívne, aj keď boli podľa nej ťažké. „Pamätám sa, keď manžel musel odísť a ja som ostala s trojmesačnou dcérkou sama v krajine, ktorej jazyk som ani neovládala. Malá dostala vysoké teploty. Nevedela som lekárovi ani vysvetliť, čo jej je. A vtedy sa prejavuje ten materinský inštinkt, vaše mozgové bunky sa naštartujú na 100 percent a neskutočne rýchlo absorbujú všetky potrebne informácie. Bola to tvrdá, ale rýchla škola, za ten mesiac som sa naučila jazyk, dnes ovládam už aj dialekty,“ hovorí žena, ktorá štvrť storočia prežila v arabských krajinách.

    Dnes Jana Kamnaksh hovorí plynule arabsky a ovláda aj niekoľko dialektov. Okrem jazykov si rodená Európanka odniesla aj viacero pozitívnych zážitkov. Podľa nej sú ľudia v arabských krajinách zvyknutí si viac pomáhať. „Ľudia sú tam veľmi úctiví jeden k druhému a nápomocní. Úcta k starším a rodičom je nadovšetko. Ak sa vám niečo stane na ulici, všetci vám ponúknu pomoc. Zato na Slovensku sa od vás otočia alebo si za pomoc nechajú zaplatiť,“ vraví  Kamnaksh.

    Začala znova od nuly

    Na rodné Slovensko sa Jana Kamnaksh vrátila po rokoch prežitých v Sýrii a ako sama hovorí, nikdy nečakala, že ešte zažije vojnu. „Je mi ľúto rodín, ktoré sú nútené opustiť čaro starého Damasku a ísť kdesi do neznáma, kde nie sú žiadaní a nevedia čo ich čaká. Sú nútení urobiť tento krok pre záchranu svojej rodiny a detí,“ hovorí. Na Slovensku ju údajne zarazilo správanie sa ľudí, ktorí sa podľa nej zmenili. „Ľudia na Slovensku sa veľmi zmenili. Sú veľmi materiálni a ničí to aj rodinné vzťahy. Prestali sa stýkať a priateľstvo už neexistuje, ak z toho niečo nevyťažia. V Sýrii som zažila úplný opak. Ľudia sú tam veľmi úctiví jeden k druhému a nápomocní. Úcta k starším a rodičom je nadovšetko,“ dodáva Jana Kamnaksh.

    Celý rozhovor s Janou Kamnaksh si môžete prečítať TU

    - Reklama -