Z Merkelovej sa stane politická mŕtvola. Únia je skostnatená a stráca dych, varuje ekonóm Pikora. A súčasné elity už toho veľa nevymyslia

    0
    Hlavný ekonóm spoločnosti Next Finance Vladimír Pikora (Autor: Hans Štembera)
    Briti sa vo štvrtkovom referende pre mnohých prekvapivo rozhodli pre vystúpenie z Európskej únie. Čo ich k tomu viedlo?
     
    Dlhodobo pozorujeme v Európe tendencie, že ľudia sú nespokojní s Európskou úniou, sú nespokojní so súčasným stavom vecí v Európe. Či už ide o imigráciu, alebo sanovanie južnej Európy. Nie je to záležitosť len Británie, ale keď sa spýtate ľudí vo Švédsku či Holandsku, dostanete podobnú odpoveď. Ľuďom sa súčasný stav vecí nepáči a majú pocit, že súčasná Európa s tým nie je nič schopná urobiť a tiež s tým nič neurobila.
     
    Keď sa pozrieme na Grécko, tento problém sa len pozametal pod koberec a tlie. Grécko je nevyriešené, čierna diera, kam sa neustále prihadzujú ďalšie peniaze. Pri imigrácii je to to isté. Len trošku ustal prílev nových imigrantov, ale ani nie tak vplyvom Európy, ale vonkajšími vplyvmi. Je tu celý rad ekonomických problémov – Európa vôbec nevie, čo s tým bude robiť. Niekto si myslí, že imigranti to vyriešia. Lenže keď prichádzajú imigranti, ktorí mnohokrát nevedia čítať a písať, tak to asi nevyriešia.
     
    Všimol som si na Facebooku váš názor, že jednotlivé štáty posielajú do Bruselu svoje politické béčka, nie áčka. Je to aj jeden z dôvodov, prečo takto rozhodujú?
     
    Áno. Aj to je jeden z dôvodov. Keď sa pozriete, kto tam je za Českú republiku, tak tam nie sú až na výnimky čelní predstavitelia tých strán. V Európskej komisii vždy boli ľudia, ktorých tam upratali. A to nielen z Českej republiky, ale zo všetkých krajín. Takí, ktorí vo svojej krajine už vyslúžili a bolo potrebné im dať pozíciu, ktorá nie je úplne trápna a hlavne je dobre finančne zaistená.
     
    Takže tam odchádzali ľudia pred dôchodkom, lebo vďaka tomu si veľmi dobre pomohli. A preto tam nenachádzate mladých ľudí, ktorí by chceli niečo zmeniť, ale naozaj sú to vyslúžilí politici, ktorí to dostali ako trafiku. Keď Európu vedú ľudia, ktorí už melú z posledného, asi toho veľa nevymyslia k lepšiemu a asi nás nevedú novým spôsobom. To je jeden z dôvodov, prečo Európa stráca v takých veciach, ako je inovácia. Európa stráca dych za inými kontinentmi Áziou a Amerikou, lebo je vedená ľuďmi, ktorí sú až príliš skostnatení, pretože tam prichádzajú tesne pred dôchodkom.
     
    Prebudia sa teraz európske elity zo svojej nečinnosti? Alebo to nedokážu a budeme musieť čakať až na politickú výmenu generácií?
     
    Sú dve možnosti. Jedna je, že povedia: Áno – je to naša spoluvina. Môžeme za to, že sme niekoľko desiatok miliónov Európanov znechutili pre Európu a myšlienku spoločnej Európy zničili, a pretože za to môžeme, končíme a odchádzame. Bolo by to pekné, férové a správne. Bohužiaľ, obávam sa, že ľudia, ktorí prišli do Bruselu, sa nedokážu zbaviť moci. Sú to dlhodobí aparátnici, ktorí najskôr vo svojej krajine mali politickú kariéru a potom odišli do Európy. A počítajú tak trochu, že vo svojej funkcii budú tak dlho, kým nezomrú. Ťažké pre nich bude pristúpiť na zodpovednosť a odísť. V tej chvíli sa to skončí asi tak, že o tom rozhodnú až voľby v jednotlivých krajinách. Ako sa dneškom (piatok) stala politická mŕtvola z Davida Camerona, tak sa stane politická mŕtvola aj z Angely Merkelovej.
     
    Brexit ovplyvní všetky voľby, ktoré sa v blízkej budúcnosti budú konať v Európe. Všetci zástancovia súčasného systému – čím viac integrácie, tým lepšie, čím viac buzerácie, tým lepšie – asi budú strácať politické body. Pravdepodobne sa do vlád nedostanú alebo budú mať menšiu silu než doteraz. To sa potom nejakým spôsobom dlhodobo odrazí v zložení Európskej komisie a Európskeho parlamentu. Asi to bude dlhodobý proces a nebude to ľahké. Tiež sa bojím, že teraz mnoho ľudí si v Bruseli povie – teraz musíme Británii poriadne klepnúť po prstoch. Musíme na nich byť poriadne tvrdí a exemplárne ich potrestať.
     
    Jean Claude Juncker a jeho emotívne prehlásenie po brexite. Zdroj: YouTube/ euronews (in English)
     
    A urobiť všetko pre to, aby sme im skomplikovali život. Aj za cenu toho, že sami sebe skomplikujeme život. Ale len z toho dôvodu, že keby sme teraz s Britmi zaobchádzali v rukavičkách, tak by výsledkom mohlo byť to, že za pár dní povedia Švédi, že chcú tiež odísť, potom Holanďania a ďalší. A Európa, ktorá pôvodne mala byť klubom bohatých, sa stane klubom chudobných. Budeme prijímať Turecko a ďalšie krajiny a všetci bohatí budú miznúť preč, aby jednoducho nesanovali juh Európy. Tu mám strach, že mnoho politikov sa bude snažiť k Británii pristupovať iracionálne. A to by bola veľká chyba.
     
    Nie je na tom strachu niečo? Keď nechajú Britov len tak ísť, ostatní si povedia – pozrite, Briti odišli a nič sa im nestalo, tak tiež vystúpime…
     
    Áno, to je jeden z možných a celkom pravdepodobných scenárov. Mne sa to ale javí, ako držať niekoho násilne v manželstve a povedať mu, keď odo mňa odídeš, tak ja ti vezmem dávky a vyhodím ťa z domu. V niektorých manželstvách to tak funguje, ale nemyslím si, že by tieto manželstvá boli dobré a zdravé. Nemá zmysel niekoho násilne držať. Naopak má zmysel vytvoriť podmienky, aby tam všetci chceli byť, aby to bolo pre všetkých príjemné. Keď sa pýtate Britov, prečo chcú preč, tak vám povedia – Európska únia nám zasahuje do príliš mnohých vecí. Nemôžeme rozhodovať, o čom chceme rozhodovať. Vidíte to všade okolo seba.
     
    Mňa tiež často štve, čo všetko rieši Európska komisia. Naozaj to musíme riešiť celoeurópsky? Sú niektoré veci, keď je naozaj rozumné, aby sme ich robili rovnako. Je ale celý rad iných vecí, kde to nechápem. To Britom prekážalo zo všetkého najviac. Druhá vec bola, že si Briti mysleli, že do Európy prispievajú veľa a že tam zneužívajú sociálne systémy. To by pochopil každý. Keď príde milión imigrantov odniekiaľ a všetci naťahujú ruky, že chcú od vás peniaze bez práce, samozrejme, to ľudí štve. Takže keby Európska únia včas ustúpila, nevymysleli by veci ako kvóty pre imigrantov a neignorovali názory menších a slabších, ako sme my, tak vôbec toto nemuselo nastať. Mohli sa správať demokraticky. Išli ale do všetkého silou. Teraz to schytali.
     
    Na záver sa spýtam na Britániu, ako na ňu brexit pôsobí ekonomicky?
     
    U Britov je dôležité, že argument s brexitom bol ten, že povedali – my nie sme ako tá Česká republika, keby som to vztiahol na nás. My nemáme väčšinu obchodu s EÚ. Do USA vyvážame ako do Francúzska a Nemecka dohromady. Briti sú omnoho viac zameraní na svet mimo Európy, a čo je dôležité, veľmi rýchlo im rastie obchod s takými krajinami, ako sú Čína, India. Takže hovoria – nám obchod s Európou stagnuje a myslíme si, že keď budeme mimo Európskej únie, porastie nám obchod s Indiou a ďalšími našimi bývalými kolóniami ešte rýchlejšie, a na tom zarobíme. Strata, ktorá príde z toho, že nebudeme toľko obchodovať s Európou, bude vykompenzovaná niekde inde. Británia teda nemusí strácať až tak dramaticky. Zároveň je dôležité pripomenúť, že britská libra veľmi oslabila. V porovnaní s dolárom je dnes najslabšia za 31 rokov. To je naozaj veľmi veľké oslabenie.
     
    Pokiaľ zostane slabšia ešte pár týždňov či mesiacov, znamená to, že exportné pozície Británie sa výrazne zlepšia. Získajú konkurencieschopnosť, budú sa generovať nové pracovné miesta. Zároveň budú dovážať tovar za vyššie ceny, bude drahší. Tým vzrastú ceny a vyprchá strach z deflácie. A všetky také opatrenia, ako keď my tu pumpujeme peniaze do ekonomiky a hovorí sa, že by Európska centrálna banka mohla rozdávať peniaze – len aby nebola deflácia – a podobné nezmysly, tak toto všetko oni nebudú musieť robiť. Takže si myslím, že Británia na tom prekvapujúco nemusí strácať tak, ako všetci varovali. Také dramatické to nebude. Chcel by som poprosiť politikov, aby zvažovali svoje pripomienky. Sú zbytočne emotívne a hovoria výroky typu, že je to katastrofa a najhorší deň Európy. Nemyslím si, že je to pravda. Nechcem to od politikov počuť. Vystrašia tým iba spotrebiteľov a tú katastrofu privodia. A nebude za to môcť brexit, ale politici, ktorí takto hovoria.
     
    - Reklama -