Z Kerča do Tamane. Putin otvoril najdlhší európsky most

    0
    Putin v pondelok otvoril železničný most na Krym, najdlhší v Európe, spájajúci Rusko a Krymský polostrov v Tamane. (Autor: TASR)

    Putin strávil po nástupe do vlaku časť cesty v kabíne rušňovodiča a následne sa presunul do jedného z vozňov, kde besedoval s robotníkmi, ktorí sa podieľali na výstavbe mosta.

    Krymský most, ktorý je najdlhším mostom v Rusku aj v Európe, spája Moskvou anektovaný Krymský polostrov s Tamanským polostrovom na juhu Ruska. Ide o jediné cestné a železničné spojenie Krymského polostrova s Ruskou federáciou.

    Most sa skladá z dvoch paralelných komunikácií – cestnej a železničnej. Pre osobné automobily ho sprístupnili v máji 2018 a pre nákladnú cestnú dopravu na jeseň toho istého roku. Nákladné vlaky by po ňom mali začať jazdiť v júni 2020.

    Výstavbu železničnej časti mosta oficiálne ukončili 18. decembra 2019. Prvý osobný vlak, ktorý vyrazil z Petrohradu v pondelok o 12.00 h SEČ, by mal po moste prejsť 25. decembra. Cesta z Petrohradu do Sevastopola stojí približne 50 eur a trvať by mala 43 hodín a 23 minút.

    Rusko anektovalo Krymský polostrov v roku 2014. Kyjev ani medzinárodné spoločenstvo však pripojenie Krymu k Ruskej federácii neuznali.

    - Reklama -