Z Istanbulu odišlo približne 100.000 Sýrčanov, ktorí sa tam zdržiavali bez povolenia

    0
    Chrám Hagia Sofia v Istanbule (Autor: TASR)

    Po tom, ako sa začali nálady Turkov voči Sýrčanom v ostatných rokoch vyhrocovať, vydala turecká vláda nariadenie, podľa ktorého sa Sýrčania, ktorí nie sú zaregistrovaní v najväčšom tureckom meste, musia do 30. októbra vrátiť do provincií, v ktorých sú zaregistrovaní, v opačnom prípade ich presunú násilím.

    V Istanbule, meste s 15 miliónmi obyvateľov, evidujú viac ako pol milióna Sýrčanov. V tomto tureckom veľkomeste sa podľa ministra vnútra Süleymana Soyla schádzajú aj migranti registrovaní v iných mestách, čo vedie k neprimeranému nahusteniu.

    “Približne 100.000 Sýrčanov sa od 12. júla vrátilo do provincií, v ktorých sú registrovaní,” povedal Süleyman Soylu. Dodal, že celkovo odišlo z Istanbulu 200.000 migrantov.

    V Turecku sa nachádza podľa odhadov 3,6 milióna utečencov. Väčšinou ide o Sýrčanov, ktorí ušli pred už osem rokov trvajúcou vojnou v krajine. Okrem nich sa v Turecku nachádzajú aj utečenci a migranti z ďalších blízkovýchodných a afrických krajín.

    Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International zverejnila v októbri správy, podľa ktorých Turecko posiela sýrskych utečencov násilím do severnej Sýrie. Turecká diplomacia to však označila za “nepravdivé”.

     

    - Reklama -