Xenofóbovia, podajte si ruku s Trumpom. Britskí zástancovia vystúpenia z EÚ dostali cez noviny ostrý odkaz

    0
    Britiský premiér David Cameron (Autor: SITA)

    Piatková dohoda na samite o určitých ústupkoch Európskej únie Veľkej Británii bude mať podľa Wolfganga Münchaua len veľmi malý vplyv na rozhodovanie britských voličov pri referende o EÚ, ktoré sa bude konať 23. júna. „Nikto totiž presne nevie, čo táto dohoda bude v praxi znamenať. Budúcnosť celej EÚ je neistá a bez Veľkej Británie to platí dvojnásobne. Preto sa predstavitelia z Bruselu snažili Davida Camerona v podstate podplatiť. Otázkou zostáva, či boli ich ústupky dostatočné,“ píše Münchau.

    „Formálne bola Veľká Británia oslobodená od tesnejších integračných procesov EÚ. Neviem, či to má nejaký právny význam, ale z politického hľadiska je to pre Camerona dôležité. Človek sa ale musí pýtať, ako chce EÚ usilovať o užšiu integráciu, keď má jeden z kľúčových členov trvalú výnimku a tohto procesu sa zúčastniť nemusí? Ak týmto spôsobom Úniu rozdelíte, členské štáty sa navzájom odcudzia. Nemôžete na jednej strane rozdeľovať a na strane druhej požadovať jednotnú Európu, “upozorňuje nemecký novinár.

    „Pre Britov je jedným z kľúčových požiadaviek možnosť obmedziť v prvých štyroch rokoch prisťahovalcom sociálne dávky. Toto opatrenie nebude znamenať koniec voľného ohybu pracovných síl. Na druhej strane by si človek myslel, že Brusel bude slobodný pohyb pracovných síl skôr podporovať, a nie robiť pravý opak. Podobné výnimky budú bezpochyby požadovať aj ďalšie krajiny a tiež ich dostanú. Existuje aj riziko, že v prípade britského áno pre zotrvanie krajiny v EÚ nakoniec nebudú dohody plne implementované. Už teraz sa medzi Britmi také konšpiračné teórie rozširujú.“

    Otázke budúcnosti Európskej únie a úlohe Veľkej Británie v nej sa venuje v magazíne Forbes tiež skúsená novinárka Shellie Karabelliová. Brexit, teda odchod krajiny z EÚ, z jej pohľadu nedáva žiadny ekonomický zmysel. „Ekonomika krajiny je príliš malá na to, aby mohla existovať nezávisle na silných alianciách. Je síce druhou najväčšou v rámci EÚ po nemeckej ekonomike, ale krajina už dávno nie je svetovou veľmocou, ako tomu bolo pred sto rokmi,“ uvádza Karabelliová a zmieňuje skoršie snahy Veľkej Británie presadiť si svoju vôľu. „Margaret Thatcherová docielila zníženie platieb Bruselu a tvrdila, že jej krajina potrebuje EHS menej, než je tomu naopak.“

    „Na rozdiel od vtedajších námietok dnes nejde o finančné požiadavky, ale o xenofóbiu. Pseudoargumenty euroskeptických členov britskej vlády pre brexit pripomínajú populistické výroky   z tábora Donalda Trumpa. Sľub usporiadať referendum o budúcnosti Veľkej Británie v EÚ bolo kľúčovým sľubom Camerona v jeho predvolebnej kampani. On sám zotrvanie krajiny v Európskej únii podporuje, ale najmenej päť až šesť ministrov jeho vlády je pre brexit. Aktuálne oznámil rozhodnutie viesť kampaň pre odchod z EÚ charizmatický starosta Londýna Boris Johnson. Je iróniou osudu, že zatiaľ čo sa budú 23. júna počítať hlasy v britskom referende, hlavy európskych štátov budú na spoločnej večeri. Budú sa servírovať dva druhy toastov?“ Uzatvára v ironickom tóne novinárka.

    - Reklama -