Wilders, Le Penová či Okamura sa radia vo Viedni. Je tu aj prudko aktuálne vyjadrenie k situácii v Británii

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Európa národov a slobody zahŕňa desať politických strán a zoskupení, medzi ktoré okrem Národného frontu Marine Le Penovej či Strany slobody Geerta Wildersa, Slobodnej strany Rakúska a nemeckej AfD patrí tiež česká SPD na čele s Tomiom Okamurom. Zástupcov všetkých zúčastnených strán prijal priamo na pôde rakúskeho parlamentu jeho podpredseda a prezidentský kandidát Norbert Hofer. Následne sa tiež konala spoločná tlačová konferencia, na ktorej vystúpil šéf strany Heinz-Christian Strache či vodkyňa Národného frontu Marine Le Penová.

    Euroskeptickí politici sa vyjadrovali predovšetkým k blížiacemu sa referendu vo Veľkej Británii a tradične kritizovali fungovanie Európskej únie. „Vlastenci všetkých európskych krajín by sa mali spojiť a usilovať o návrat k Európe národných štátov,“ vyhlásil Strache, ktorý ďalej volal po priamej demokracii a konštatoval, že by európski politici mali rešpektovať voľbu britských voličov v referende. V podobnom duchu hovorila aj Le Penová: „Európske národy by mali mať po vzore Britov právo rozhodnúť sa slobodne o svojej budúcnosti v EÚ.


    Le Penová sa tiež vyslovila proti akýmkoľvek sankciám voči Veľkej Británii v prípade, že sa voliči 23. júna skutočne vyjadria pre Brexit. „Európska únia je od začiatku jeden veľký omyl a ja som presvedčená, že môže dôjsť k jej rozpadu,“ vyhlásila líderka Národného frontu, ku ktorej ostrej kritike sa v rámci tlačovej konferencie pripojil tiež Strache, ktorý označil Európsku úniu za „arogantný centralistický projekt. „Chceme EÚ zmeniť a ak sa to nepodarí, budú chcieť odísť ďalšie štáty,“ poznamenal predseda rakúskych slobodných.


    Obaja politici ďalej odsúdili vraždu britskej labouristickej političky Jo Coxovej a kritizovali migračnú politiku Európskej únie aj nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. „Brusel hovorí o utečencoch, ale v skutočnosti ide len o ekonomických migrantov, ktorých na kontinent pozvala kancelárka Merkelová. Tí ľudia sa pred vstupom do európskych štátov zbavujú svojich pasov, aby nebolo možné odhaliť ich napojenie na teroristické organizácie. Mali by sme ich vracať do ich materských krajín, inak sa bude terorizmus a kriminalita ďalej šíriť,“ konštatoval Strache.

    autor: Josef Povrazník

    - Reklama -