WikiLeaks: Soros podporoval organizácie, ktoré sa v Írsku zasadzujú za zrušenie zákazu potratov

    0
    Americký miliardár a filantrop George Soros (Autor: TASR)

    Zo zverejnených dokumentov vyplýva, že Sorosova Open Society Foundations poslala írskej pobočke Amnesty International 162 000 dolárov, Irish Family Planning Association (IFPA) 156 000 dolárov a Abortion Rights Campaign (ARC) najmenej 29 000 dolárov. Podľa servera je zrejmé, že Soros sa snažil podporou organizácií, ktoré sa stavajú proti zákazu potratov, dosiahnuť zmenu zákona. Spomínané organizácie navyše prijatím peňazí od Sorosa porušili zákon.

    Podľa zákona z roku 1997 majú totiž írske organizácie a subjekty zákaz prijímať „zámorské“ finančné prostriedky na politické účely. Hoci samotný Soros vystupuje po celom svete ako ochranca demokracie a právneho štátu, v Írsku základy právneho štátu zámerne podkopával. Zákaz potratov je totiž súčasťou írskej ústavy. Po odhalení týchto faktov začala špeciálna komisia (Ireland’s Standards in Public Office Commission, SIPO) dôkladné vyšetrovanie.

    Nad závermi vyšetrovania však nepanuje v írskej spoločnosti názorový konsenzus. „Po ukončení vyšetrovania musela vrátiť peniaze od Sorosa len ARC. Ostatné organizácie uviedli, že ich kampaň nebola politická. To je pritom absurdné, keď uvážime, že chcú zmeniť našu ústavu,“ čuduje sa hovorkyňa Life Institute Niamh Ui Bhriainová, podľa ktorej je Írsko príkladom, že aj keď zakážete potraty, môžete chrániť život žien.

    „Náš inštitút, samozrejme, nevie, komu poslala Sorosova nadácia v Írsku peniaze, prípadne koľko. Ale domnievame sa, že zverejnené čísla budú len špička ľadovca. Írske médiá však zverejneným informáciám servera WikiLeaks a samotnému vyšetrovaniu SIPO nevenovali vôbec žiadnu pozornosť. Keby poslal Soros peniaze nám a ďalším protipotratovým zoskupeniam, písalo by sa o tom týždne. Jasné meranie dvojakým metrom,“ sťažuje sa Bhriainová na nepriazeň liberálnych médií.

    Mienka verejnosti sa však ani pod vplyvom státisícov Sorosových dolárov veľmi nemení. Pri nedávnom prieskume denníka The Irish Times sa 67 % respondentov vyjadrilo za nemennosť platných zákonov, ktoré sa týkajú zákazu interrupcie. Ale niektorí z nich odpovedali v tom zmysle, že by boli za potrat v prípade zdravotného ohrozenia ženy, znásilnenia alebo v prípade poškodenia plodu, ktoré môže spôsobiť smrť.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -