Weber sa stretne s Orbánom v Budapešti; bilbordy s Junckerom dali prekryť

    0
    Na snímke bilbordy v severomaďarskom meste Komárom 4. marca 2019 s nápisom Máte právo na to, aby ste vedeli, čo pripravuje Brusel. (Autor: TASR)

    Podľa spravodajského servera 444.hu na ceste z letiska do centra maďarského hlavného mesta prelepili modrou fóliou plagáty namierené proti predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a americkému finančníkovi maďarského pôvodu Georgeovi Sorosovi ako údajným podporovateľom nezákonnej migrácie.

    Práve ukončenie tejto kampane, v rámci ktorej vyvesili veľké množstvo plagátov po celej krajine, je jednou z troch podmienok, ktoré Weber Orbánovi stanovil pre prípad, že premiér chce so svojou stranou Fidesz zotrvať v EPP.

    Weber v rozhovore pre nemecký regionálny denník Augsburger Allgemeine minulý štvrtok podľa internetovej stránky komerčnej televíznej stanice ATV povedal, že Bavorsko by sa chcelo podieľať na financovaní niekoľkých katedier Stredoeurópskej univerzity (CEU) v Budapešti.

    Zachovanie fungovania CEU v Budapešti je ďalšou z Weberových podmienok pre Orbána, ktorý by sa okrem toho mal ospravedlniť členským stranám EPP za protibruselskú kampaň.

    Weber sa podľa ľavicového denníka Népszava v utorok napoludnie stretol v Budapešti s rektorom CEU Michaelom Ignatieffom. Popoludní má rokovať s Orbánom a napokon navštívi predstaviteľov Zväzu židovských náboženských obcí v Maďarsku (MAZSIHISZ).

    Trinásť z 56 členských strán EPP žiada vylúčenie Orbánovej strany Fidesz z tejto najväčšej európskej politickej skupiny alebo pozastavenie jej členstva vzhľadom na krajne nacionalistické a euroskeptické postoje, pripomenuli v nedeľu agentúry DPA a AFP.

     

    - Reklama -