Weber po rokovaní s Orbánom: Nepodarilo sa všetko vyriešiť

    0
    Viktor Orbán a Manfred Weber (Autor: TASR)

    “Podarilo sa nám hovoriť o mnohých otázkach v konštruktívnom duchu. Nepodarilo sa nám ale na všetky problémy nájsť odpoveď,” povedal Weber, ktorý navštívil maďarské hlavné mesto v snahe odvrátiť rozkol v ich konzervatívnej parlamentnej skupine.

    Európsky ľudovci podľa slov tohto bavorského politika vyznávajú základné hodnoty, ktoré musia rešpektovať všetky členské strany, teda aj Orbánova strana Fidesz. “Tieto hodnoty nemôžu byť predmetom vyjednávania,” zdôraznil Weber.

    Zopakoval, že Fidesz si môže zachovať členstvo v EPP, ak maďarská vláda zastaví kampaň namierenú proti predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a americkému finančníkovi maďarského pôvodu Georgeovi Sorosovi, ako údajným podporovateľom nezákonnej migrácie, ak sa Orbán ospravedlní ostatným členom EPP a zabezpečí, aby Stredoeurópska univerzita (CEU) mohla zostať v Budapešti.

    Rokujúce strany neusporiadali po schôdzke spoločnú tlačovú konferenciu. Weber novinárov informoval pred synagógou na ulici Dohány utca predtým, než sa stretol s predsedom Zväzu židovských náboženských obcí v Maďarsku (MAZSIHISZ) Andrásom Heislerom.

     

    - Reklama -