Weber odmietol výzvu na otvorenie dohody o brexite, Mayová hovorila s Junckerom

    0
    Theresa Mayová (Autor: TASR)

    Vyjadril sa tak krátko po tom, ako britská premiérka Theresa Mayová v Dolnej snemovni parlamentu vyhlásila, že chce požiadať Európsku úniu o opätovné otvorenie dohody o brexite a zmenu tzv. írskej poistky.

    Spojené kráľovstvo by na základe írskej poistky malo zostať v colnej únii s EÚ na neurčité obdobie, ak sa nenájde iný spôsob, ako sa vyhnúť obnoveniu “tvrdej hranice” medzi britským Severným Írskom a nezávislou Írskou republikou, ktorá aj po brexite zostane členskou krajinou EÚ.

    Podľa Webera je existujúca dohoda “kompromisom medzi mnohými záujmami”. Uviedol, že pri jednostrannom pokuse o otvorenie dohody by sa nerokovalo opäť iba o írskej poistke, ale aj o otázke Gibraltáru, o tom, koľko musí Británia za odchod z Únie zaplatiť, či o právach občanov.

    “Ak to znovu otvoríme, potom sa otvorí všetko. A ak mám byť úprimný, nevidím v tom veľký význam,” konštatoval Weber podľa agentúry AP. Podľa neho by sa Londýn mal jasne orientovať na dlhodobý vzťah medzi oboma stranami.

    Mayová predtým, ako v utorok vystúpila v parlamente, telefonovala s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Potvrdil to jej hovorca, avšak neuviedol, o čom diskutovali.

    Britská premiérka vyzvala poslancov, aby ju podporili v jej snahe o “právne záväznú” zmenu írskej poistky, ktorú by mali nahradiť nešpecifikované “alternatívne opatrenia”. Podľa nej je jasné, že “táto snemovňa chce zmeny v írskej poistke” a ona sa chce “vrátiť do Bruselu s čo najjasnejším mandátom”. Dúfa, že sa jej podarí dosiahnuť tieto zmeny a do parlamentu sa vráti s upravenou dohodou, kde ju už poslanci 15. januára zamietli.

     

    - Reklama -