Weber nesúhlasí s účasťou Británie v eurovoľbách

    0
    Na snímke šéf frankcie Európskej ľudovej strany v europarlamente Manfred Weber (Autor: TASR)

    Weber novinám nemeckej mediálnej skupiny Funke povedal, že by bolo dobré, ak by britskí politici rýchlo vyjasnili situáciu v súvislosti s brexitom a nezúčastnili sa na voľbách do EP.

    “Krajina, ktorá opúšťa Európsku úniu, by nemala mať významnú úlohu pri formovaní jej budúcnosti,” povedal. 

    Weber označil za absurdné, že v predvolebných prieskumoch v Spojenom kráľovstve aktuálne vedie Strana brexitu euroskeptika Nigela Faragea. Farageova bývalá Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) a jej bohatí prívrženci sa výrazne pričinili o úspešnosť referenda o vystúpení Británie z EÚ z júna 2016.

    Jedinou možnosťou, ako by sa Británia mohla vyhnúť eurovoľbám, ktoré sa budú konať 23.-25. mája, je uskutočnenie riadeného brexitu ešte pred 22. májom. Tento scenár sa však neočakáva. Ak by Británia voľby do EP neusporiadala, 1. júna by automaticky odišla z EÚ bez dohody; túto možnosť ale už vopred odmietol britský parlament. 

    V prípade, že by sa Spojené kráľovstvo eurovolieb zúčastnilo, prispelo by to k posilneniu euroskeptických síl v EP a do menšej miery aj k upevneniu pozícií európskych socialistov, píše agentúra DPA. Weberovi ľudovci by naopak z britskej účasti vôbec neprofitovali. 

     

    - Reklama -