Web Konšpirátori.sk musí stiahnuť ParlamentníListy.cz zo svojho zoznamu nedôveryhodných webov, nariadil súd v Bratislave

    0
    Logo spoločnosti OUR MEDIA a.s. (Autor: www.ourmedia.cz)

    Krajský súd v Bratislave ako odvolací súd preskúmal rozhodnutie súdu prvej inštancie a po oboznámení sa s obsahom spisu súdu prvej inštancie a s dôvodmi odvolania žalobcu dospel k záveru, že odvolanie žalobcu je opodstatnené. K tomuto rozhodnutiu dospel z dôvodu, že to, čo robí server Konšpirátori.sk, môže bezprostredne spôsobiť ujmu na dobrom mene.

    Stránky Konšpirátori.sk prevádzkuje firma NetSuccess, s.r.o., ktorej 71-percentným vlastníkom je spoločnosť Petit Press a.s., ktorá je okrem iného prevádzkovateľom konkurenčných spravodajských webov, ako napríklad Sme.sk.

    „Tieto webové stránky proklamujú, že ak web, ktorý je na zozname nedôveryhodných webov Konšpirátori.sk, urobí nápravu alebo podá vysvetlenie, bude z tohto zoznamu po preskúmaní stiahnutý,“ hovorí Jiří Čermák, podpredseda predstavenstva OUR MEDIA a.s.

    „Hoci sme konateľov firmy NetSuccess, s.r.o. v minulosti opakovane kontaktovali s vysvetlením a urobili sme aj úpravy, vedenie tejto spoločnosti s nami odmietlo diskutovať, k žiadnemu preskúmaniu nedošlo alebo nám aspoň do dnešného dňa neprišlo žiadne vyjadrenie. Z tohto dôvodu sme sa ako akcionári rozhodli domáhať svojich práv právnou cestou, rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave vítame,“ doplnil Čermák.

    „Je to prvý z krokov, aby sme sa domohli svojich práv aj na území Českej republiky, pretože zoznam Konšpirátori.sk je využívaný ako dôvod na blokovanie obsahu zverejňovaného na serveri ParlamentníListy.cz. Ako príklad si uveďme blokovanie e-mailov, v ktorých je čo i len zmienka o PL.cz, službou VirusFree firmy Excello s.r.o. (pozn. red.: túto kauzu už rieši Podvýbor pre slobodu slova a médiá Poslaneckej snemovne PČR, viac info TU) alebo blokovanie publikovania reklamy na serveri ParlamentníListy.cz, ako to ponúka, podľa môjho názoru neoprávnene, služba sKlik od Seznam.cz,“ uzatvára Jiří Čermák.

    Čo sa týka zaraďovania alternatívnych spravodajských serverov medzi tzv. dezinformačné weby, tak Centrum proti terorizmu a hybridným hrozbám (CTHH) zriadené a prevádzkované Ministerstvom vnútra Českej republiky na základe Auditu národnej bezpečnosti ČR, ktoré rôzne druhy hybridných hrozieb (okrem iného aj terorizmus a ďalšie formy radikalizácie alebo vplyvové a dezinformačné kampane) hodnotí ako vážnu hrozbu pre vnútornú bezpečnosť ČR a vyhodnocuje ich, neeviduje server ParlamentníListy.cz ako dezinformačný. Len pre zaujímavosť – Ministerstvo vnútra ČR na svojich oficiálnych stránkach naopak cítilo potrebu opravovať nepresné správy zverejňované na weboch, ktoré sú v zoznamoch Konšpirátori.sk označované ako dôveryhodné, napríklad iDnes.cz, viac info TU.

    V októbri 2017 bol zo zoznamu dezinformačných webov odstránený (a presunutý do kategórie webov s overeným obsahom) server www.parlamentnelisty.sk.

    - Reklama -