Washington pohrozil Albánsku následkami, ak neschváli reformu súdnictva

    0
    Vlajka Albánska (Autor: SITA)

    Veľvyslanec Donald Lu sa takto vyjadril počas stretnutia so zástupcami občianskej spoločnosti v budove albánskeho parlamentu. Zdôraznil pritom, že poslanci, ktorí budú hlasovať proti reforme, musia rátať s “vážnymi a dlhodobými konkrétnymi negatívnymi dosahmi zo strany USA”, ako informovala tlačová agentúra AP.

    Americký diplomat tiež obvinil vodcu hlavnej opozičnej Demokratickej strany Albánska Lulzima Bashu, že ustavične vznáša nové výhrady k návrhu dohody o reforme.

    Zahraničný výbor Európskeho parlamentu (EP) dnes na mimoriadnom zasadnutí k Albánsku a Turecku dôrazne vyzval albánskych politikov, aby dohodu o reforme súdnictva vo štvrtok schválili po tom, ako ju podporil eurokomisár pre rozšírenie Johannes Hahn. Poslanci EP uviedli, že budú v intenzívnom telefonickom styku s albánskymi partnermi až do štvrtkového hlasovania.

    EÚ kritizuje albánske súdnictvo pre rozšírenú korupciu a nedostatok profesionality. V rámci navrhovanej reformy sa má napríklad zaviesť kontrola príjmov a majetku sudcov a prokurátorov, aby sa zamedzilo ich podplácaniu.

    Vládnuci socialisti potrebujú na schválenie reformy v 140-člennom parlamente aj podporu časti opozície.

    - Reklama -