Vzoprite sa EÚ, odmietajte prijímať násilníckych Arabov a bráňte svoje hranice. Musíte byť tvrdí, lebo neprežijete, povedal bezpečnostný poradca izraelských premiérov

    0
    Moslimskí demonštranti pália izraelskú vlajku (Autor: TASR)

    Hlavným posolstvom prednášky, ktorá sa konala v českom parlamente, bolo, že ak si chceme udržať slobodnú a prosperujúcu spoločnosť, musíme byť navonok silní a tvrdí ako staroveká Sparta a vnútri spoločnosti pluralitný a “mäkkí” ako Atény.

    Arabský svet je beznádejný. Jeho kultúra je násilná

    To, čo sa deje na Blízkom východe a v Izraeli, môže byť poučné pre to, čo sa deje v Európe. Situácia je podľa názoru izraelského akademika prepojená. Arabský svet je beznádejný,” povedal Shueftan. Dôvodom je arabská politická kultúra, ktorá je beznádejne násilná a neschopná prijať pluralizmus. Podľa neho nie je problém v islame ako takom, ale je to problém arabskej kultúry. Napríklad v Iráne, hoci je režim barbarský, tak tam ľudia túžia po pluralite.

    Navyše, ak nastane nejaká zmena v arabskom svete, tak môže smerovať aj k horšiemu. A ak by mala byť k lepšiemu, tak to bude pomalé a na celé generácie. Frustrácia ľudí v arabskom svete z toho, že ich spoločnosti nefungujú, len plodí ďalšie násilie.

    Blízky východ je podľa izraelského akademika veľmi násilný a nestabilný, štáty kolabujú, základná štruktúra je veľmi vratká a mier je nemožný (je možný prípadne až za stovky rokov). Všetky štáty tam prešli občianskymi vojnami a je otázkou, kedy znovu prepuknú. Štáty tam fakticky sú, s výnimkou Egypta, umelými konštrukciami – základom spoločnosti sú kmene. Násilie sa deje aj medzi kmeňmi aj vnútri kmeňov. Suniti bojujú so šiítmi…

    Smiešne návrhy z EÚ a USA. V zime padá sneh a na Blízkom východe je zase vojna

    Preto sú podľa Shueftana všetky návrhy, ktoré prichádzajú z EÚ alebo USA, že si všetci sadnú okolo jedného stola, objímu sa, všetci budú bratia a zavládne mier a priateľstvo, smiešne. Podľa neho sa v živote musí počítať s určitými danosťami: napríklad, že v zime býva sneh, v lete teplo a na Blízkom východe sú vojny. Či bude mier, je podľa Shueftana hlúpu otázkou. Múdrou otázkou je, ako urobiť situáciu čo najviac znesiteľnú, aj keď mier nie je a nebude.

    Podľa neho nie je možné nájsť “riešenie”, ale je kľúčové vedieť, ako a čo brániť a prečo to brániť. Izrael je podľa neho starovekou Spartou, navonok Aténami vnútri. Ak nie ste silný navonok, neprežijete, keď nie ste tvrdí, neprežijete,” povedal. Izraelčania podľa neho berú arabských radikálov ako prírodnú danosť, prírodnú katastrofu. V Amerike majú hurikány a tornáda alebo zemetrasenia a v Izraeli sú teroristi.

    Byť len dobrý nepomáha, je potrebné byť ochotný brániť svoju krajinu adekvátnymi prostriedkami. Tieto prostriedky sa ale nepáčia EÚ. Shueftan zdôraznil, že väčšina západoeurópskych štátov EÚ je kritická voči Izraelu.

    Predstavitelia Európy sa pozerajú podľa neho na svet nerealistickými, naivnými očami, čo pripomína appeasement medzi vojnami či postoj niektorých intelektuálov k ZSSR počas studenej vojny. Podľa neho je hlúpym vtipom, keď Izraelčanom niekto radí, že majú hovoriť s partnermi a vytvoriť na Blízkom východe niečo podobné EÚ a vzdať sa suverenity.

    Na Blízkom východe je monológom to, keď človek hovorí sám so sebou. A dialógom je, keď dvaja ľudia hovoria každý sám so sebou,” povedal. S ľuďmi ako Asad, Husajn, Arafat sa dialóg viesť nedá, tí sa bombardujú,” dodal s tým, že oni musia vedieť, keď zaútočia na Izrael, tak Izrael na nich udrie ešte oveľa silnejšie. Samozrejme, je potrebné mať aj partnerov. Spomenul izraelskú pomoc Egyptu a Jordánsku.

    Keď nie ste Spartou zvonku, nemôžete byť Aténami vnútri

    Európa vďaka migračnej kríze zažila drastický budíček. Dovtedy si elity mysleli, že sú všetci šťastní a neexistujú žiadne problémy a že zlo neexistuje. Shueftan zdôraznil, že má rád Európu a že v Izraeli všetky dobré hodnoty prevzali z Európy. Politici EÚ ale nie sú ochotní hodnoty Európy brániť. Európski politici si tiež myslia, že všetko, čo funguje v Európe, musí fungovať aj vo zvyšku sveta. Tak to ale nie je.

    Podľa Shueftana Rusko nie je súčasťou Európy a predstavuje hrozbu. Európa by mala byť voči nemu aj tvrdá. Kto je ohrozený, musí byť pripravený sa brániť. Keď súčasné elity nebudú brániť Európu, nastúpi radikálná pravica. Hrozbami podľa neho nie sú len tanky, ale tiež terorizmus a migrácia. Keď nie ste Spartou zvonku, nemôžete byť Aténami vo vnútri,” povedal. Čím mienil, že ak si štát nebráni svoju suverenitu a bezpečnosť, nemôže byť vnútri slobodný a demokratický.

    Politická korektnosť je podľa neho najväčším ohrozením pre slobodu, lebo nezakazuje len to, čo môžete hovoriť, ale aj to, čo si môžete myslieť.

    EÚ nesmie byť federáciou, Schengen je mŕtvy, bráňte svoje hranice

    Keď dáte všetkým ľuďom, ktorí chcú mať lepší život, tento lepší život, tak vy ho mať nebudete,” povedal. EÚ by podľa neho nemala byť federáciou. Správa sa nezodpovedne, keď vyžaduje kvóty na imigrantov. Tomu by sme sa podľa neho mali vzoprieť. Schengen už podľa neho neexistuje a mali by sme sami brániť svoje hranice.

    - Reklama -