Vždy som ťa chránil a vždy budem stáť pri tebe, povedal Berlusconi Orbánovi

    0
    Silvio Berlusconi (Autor: TASR)

    Informoval o tom spravodajský server Index.hu s odvolaním sa na vyhlásenie FI, podľa ktorého Berlusconi viedol s Orbánom dlhý a priateľský rozhovor. “Vždy som ťa chránil a vždy budem stáť pri tebe,” povedal taliansky politik. Berlusconi prípadné vylúčenie Fideszu z EPP označil za politickú chybu. Povedal, že na prahu volieb do Európskeho parlamentu môže takýto krok negatívne vplývať aj na ďalších členov EPP.

    Podľa Index.hu je zaujímavosťou Berlusconiho podpory Fideszu to, že síce s Orbánom sú už dávno priateľmi, maďarský premiér sa ale poslednom čase viditeľne spriatelil aj s talianskym rivalom expremiéra – ministrom vnútra Matteom Salvinim.

    Orbán v piatok pripustil odchod svojej strany Fidesz z EPP. Podľa jeho slov vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió je Maďarsko terčom útokov v rámci EPP preto, lebo bráni, aby sa z ľudovcov stala “medzinárodná organizácia pre prisťahovalectvo”.

    Na kritiku z EPP a na návrh 12 členských strán EPP, aby bol Fidesz vylúčený z tejto politickej skupiny, strana premiéra Orbána ešte v utorok odkázala, že chce dosiahnuť, aby v rámci európskych ľudovcov posilnili svoje postavenie sily odmietajúce prisťahovalectvo. Fidesz tiež vyhlásil, že pre neho sú ochrana kresťanských hodnôt a zastavenie prisťahovalectva dôležitejšie než stranícka disciplína v rámci EPP.

    - Reklama -