Vždy som bol presvedčený o tom, že v Španielsku je slabá demokracia a teraz sa mi to potvrdzuje, tvrdí Katalánec pred výbušným referendom

    0
    Carles Puigdemont, vodca katalánskych separatistov. (Autor: TASR)

    Napätá atmosféra zavládla v meste Girona na severovýchode Katalánska, kde polícia nechcela vpustiť voličov do hlasovacej miestnosti a viacero jej príslušníkov miestnosť, ktorá sa podľa spravodajskej televízie CNN nachádza v miestnej škole, obsadilo. V Girone mal o 09.30 h hlasovať aj katalánsky líder Carles Puigdemont, ktorý stojí na čele miestneho separatistického hnutia.

    K potýčkam medzi políciou a účastníkmi referenda došlo aj v katalánskej metropole Barcelona. Katalánska vláda dokončila v piatok (29.9.) všetky prípravy na dnešné referendum o nezávislosti regiónu od Španielska. 

    Madrid však trvá na tom, že referendum o nezávislosti Katalánska je protiústavné a usiluje sa ho prekaziť. Centrálna vláda vyslala do tohto autonómneho regiónu policajné posily v počte niekoľko tisíc príslušníkov. 

    Španielske súdy nariadili polícii, aby za pomoci kordónov uzavrela v Katalánsku školy, ktoré majú slúžiť ako hlasovacie miestnosti, a skonfiškovala volebné urny a hlasovacie lístky.

    Čo si myslia Katalánci

    Referenda o nezávislosti Katalánska sa zúčastniť chcem, ale za normálnych okolností. Pre TASR to uviedol tridsaťdvaročný vyštudovaný právnik Jordi z Barcelony, ktorý vždy zastával názor, že nezávislosť regiónu je jeho právom. 

    “Chcem voliť, ale za normálnych okolností, pretože s referendom by mala súhlasiť ako španielska, tak aj katalánska vláda. Španielsko nám však nechce dovoliť zorganizovať regulárne referendum, ako bolo napríklad v Škótsku. Je dôležité mať právo voliť, veď hovoríme o demokratickej krajine,” konštatoval Jordi. 

    Podľa neho španielska vláda svojím konaním potláča občianske a ľudské práva. “Vždy som bol presvedčený o tom, že v Španielsku je slabá demokracia a teraz sa mi to potvrdzuje,” dodal. Sám je rozhodnutý zúčastniť sa dnešného referenda, z jeho kamarátov prevažná väčšina pôjde voliť tiež. “Aj moja mama by chcela ísť voliť, ale obáva sa, že by to mohlo byť nebezpečné,” uzavrel.

    Španielka Ester považuje situáciu za veľmi komplikovanú. Dvadsaťsedemročná biologička si myslí, že sa za posledné roky rapídne zhoršila. “Nepochádzam z Katalánska, takže nechcem aby sa región od Španielska oddelil. Nemyslím si, že by takýto krok zlepšil život ľudí, ktorí tam žijú. Na druhej strane si myslím, že španielska vláda by mala povoliť referendum,” zdôraznila pre TASR.

    Keďže verí, že žije v demokratickej krajine, ľudia by mali mať právo vysloviť svoj názor. “Mali by mať právo povedať, či chcú aby Katalánsko bolo nezávislé, alebo nie. Súhlasím s tým, aby ľudia mali právo vyjadriť svoj názor v legálnom referende. Skutočne neviem, čo sa dnes bude diať,” uzavrela. 

     

    - Reklama -