Vždy budú ľudia, čo budú na nás útočiť, píše brat zavraždeného Kuciaka

    0
    Spomienka na zavraždených Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú (Autor: TASR)

    „Zo začiatku som sa modlil, aby Janko za mnou prišiel a povedal mi, že sa majú dobre a ukázal mi, čo mám robiť, aby mi povedal, ako odpovedať ľuďom. Aby poradil, ktorí sú dobrí a ktorí zneužívajú,“ píše Jozef Kuciak v úvode statusu na sociálnej sieti. Ako dodáva, momentálne sa modlí iba za jedno, a to, aby mali Ján a Martina pokoj, ktorý si zaslúžia.

    Brat investigatívneho novinára poukazuje na skazenosť dnešnej doby, ako ľudia, maximálne znechutení situáciou, na nich útočia, vypisujú im namiesto toho, aby robili niečo zmysluplné. „Nech sa vo veciach rozhodneme, ako chceme, vždy budú ľudia, čo na nás budú útočiť, a tá ďalšia skupina ľudí stratila záujem. Vstane ráno do práce, po práci sa vráti unavená domov a robiť niečo naviac už je lenivá. Maximálne totálne znechutení situáciou útočia a nadávajú po večeroch na PC ešte aj nám/na nás,” pokračuje.

    „My sme tiež zničení z každodennej práce, z tisícov rozhodnutí a hlavne z toho, že nám ich zobrali, a aj napriek útokom sa nevzdáme,“ píše brat zavraždeného.

    Zároveň sa ospravedlňuje ľuďom, že nie všetkým odpovie na správu alebo žiadosť o priateľstvo, ale ako vysvetľuje, nechce ľudí nijako ovplyvňovať v ich rozhodnutiach. Má iba jedinú prosbu. „Chcem len, aby ste sa zaujímali a nezabúdali na to, čo nám všetko robia a čo urobili nám ako rodine. Veď nejde len o nás, ale o vás všetkých. Ďakujem všetkým, čo to nevzdávajú a hľadajú skutočnú pravdu. Každý, kto má brata, sestru, syna, dcéru nás niekde vnútri chápe,“ uzatvára Jozef Kuciak.

    Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa stala 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači, okrese Galanta. Po viacerých úvahách a možných motívoch vraždy sa potvrdilo, že jediný motív bola práca investigatívneho novinára, keďže poukazoval napríklad na prepojenie talianskej mafie a klanu 'Ndrangheta s predstaviteľmi Smeru, ich daňové podvody alebo na kauzy a trestné činy Mariána Kočnera. 

    Vražda vyvolala masívne protesty vo viacerých mestách, kde ľudia žiadali odstúpenie Roberta Fica, Roberta Kaliňáka a bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Nakoniec nasledoval pád tretej Ficovej vlády, ktorú nahradila súčasná vláda Petra Pellegriniho.

    - Reklama -