Vzdoroval islamu a mal ísť pred sudcu. Neprišiel tam, zabili ho priamo pri súdnej budove

    0
    Účastníci protestu proti islamizácii. Ilustračná fotografia (Autor: Radka Turoňová)

    Nahid Hattar bol obvinený z toho, že zdieľal maľovanku, ktorá uráža islam. Preto tiež stál pred súdom, ktorý ho odsúdil na pätnásť dní vo väzbe.

    Pred budovou súdu ho však tromi ranami z pištole zastrelil imám Rijáde Abdullah, ktorý mal podľa dostupných zdrojov známym extrémistom, dlhú bradu a bol zahalený do typického arabského oblečenia.

    Hattar porušil zákon tým, že zverejnil maľovanku, na ktorej bol muž v typickom arabskom oblečení s dlhou bradou, okolo ktorého ležali dve ženy a on fajčil, pričom žiadal Boha, aby mu priniesol niečo na pitie. Takýto obrázok je v Jordánsku považovaný za urážku Boha.

    Celý text tu

    Sám Hattar sa narodil ako kresťan, otvorene sa však hlásil k ateizmu, za čo bol často terčom internetovej kritiky. Jeho priaznivci vinia z jeho smrti vládu.

    Premiér bol ten, kto to proti Nahidovi celé odštartoval, keď ho prikázal zatknúť a postaviť pred súd za to, že zdieľal obrázok; to proti nemu popudilo verejnosť a viedlo k jeho smrti,“ povedal spisovateľov bratranec Saad Hattar.

    Hovorca vlády však verejne spisovateľovu smrť odsúdil. „Vláda železnou rukou potrestá všetkých tých, ktorí sa pokúsia využiť tento zločin k šíreniu nenávisti naprieč našou komunitou,“ dodal.


     

    - Reklama -