Vzbura u Matoviča. Poslanci sa boja, že ich Lipšic stiahne na dno

    0
    Sprava: Líder OĽaNO Igor Matovič a predseda strany NOVA Daniel Lipšic (Autor: SITA)

    Dôvodom je obava, že koalícia týchto dvoch strán neprekročí zákonom stanovenú sedempercentnú hranicu pre vstup do parlamentu. Tá je určená pre koalíciu dvoch politických strán alebo hnutí. Viacerí členovia poslaneckého klubu OĽaNO presadzujú, aby spoločný postup oboch strán bol zachovaný, ale aby nešlo o klasickú predvolebnú koalíciu. Namiesto toho by kandidáti hnutia NOVA mali vstúpiť na kandidačnú listinu OĽaNO. Takto by obom stranám stačilo na vstup do parlamentu dosiahnuť vo voľbách päť percent.

    Predvolebná koalícia OĽaNO a NOVA v posledných zverejnených prieskumoch verejnej mienky sa pohybuje okolo sedempercentnej hranice. V októbrovom prieskume agentúry Polis koalícia OĽaNO-NOVA získala 6,8 percenta hlasov. Mesiac predtým 7,2 percenta. Podľa agentúry FOCUS by koalícia týchto dvoch strán minulý mesiac získala 6,7 percenta. Z prieskumu Európskeho analytického centra vyplýva, že uvedená koalícia by dosiahla tiež 6,7 percenta hlasov. Agentúra MVK dokonca takejto koalícii namerala zisk 4,3 percenta.

    Poslanci OĽaNO, ktorí chcú presadiť zmenu koaličnej zmluvy argumentujú tým, že ak sa OĽaNO a NOVA nedostanú do parlamentu, riziko, že vytvorí opätovne vládu sám Smer-SD, sa rapídne zvýši. Síce si uvedomujú, že upustenie od myšlienky koalície ich môže tiež stáť stratu voličov, domnievajú sa, že tá strata nebude taká veľká, ako keby sa OĽaNO a NOVA do parlamentu nedostali vôbec. „Keď sa rozhodneme upustiť od koalície, možno prídeme o jeden mandát, pretože niektorí voliči nás opustia pre nedostatočnú sebadôveru, ak však neprekročíme sedempercentnú hranicu, rozdelí sa možno 12-13 poslaneckých mandátov, z čoho najviac vyťaží Smer-SD,“ povedal pre agentúru SITA jeden z poslancov OĽaNO, ktorý si však neželá byť menovaný.

    Koalícia strán OĽaNO a NOVA už pripravuje kandidačnú listinu pre budúcoročné parlamentné voľby. Podľa informácií agentúry SITA v prvej desiatke majú byť osobnosti z rôznych oblastí. Ich výber má na starosti najmä Igor Matovič. Líder NOVA Daniel Lipšic má kandidovať z jedenásteho miesta. Za ním majú nasledovať ďalší kandidáti jeho hnutia. Mali by byť medzi nimi napríklad podpredsedovia Gábor Grendel a Marcel Klimek. NOVA má na kandidátku dodať 35 kandidátov.

    Pôvodní zakladatelia OĽaNO Igor Matovič, Erika Jurinová, Martin Fecko a Jozef Viskupič pôjdu až na záver kandidačnej listiny, kde obsadia posledné štyri miesta. Pred nich sa zaradia súčasní poslanci OĽaNO v parlamente. Chýbať bude zrejme medzi nimi Štefan Kuffa, ktorý nedávno povedal, že Matovič mu dal jasne najavo, že s ním nepočíta, pretože je pre neho a pre politiku nepoužiteľný. V súčasnosti má OĽaNO v NR SR trinásť poslancov.
    OĽaNO a NOVA uzavreli predvolebnú koaličnú dohodu v júni. Koalícia strán potrebuje pre vstup do parlamentu získať vo voľbách minimálne sedem percent hlasov. Voľby sa majú konať posledný februárový alebo prvý marcový víkend.

    - Reklama -